Att såga i de franska Alperna med ett mobilt Wood-Mizer LT70-sågverk

Av Marcin Kozłowski, PR Specialist

Att såga i de franska Alperna med ett mobilt Wood-Mizer LT70-sågverk

 

Vilket är det bästa sågverket för arbete i bergiga områden? Att såga i Alperna kräver mycket karaktär och beslutsamhet. Att bogsera ett sågverk upp för bergsvägar kan vara en utmaning även för de mest erfarna. Utöver färdigheter och praktiska kunskaper om trä, behöver man rätt utrustning för att göra ett bra jobb.

Xavier Poulat från bergsregionen Trièves hävdar att det bästa sågverk han någonsin haft är det mobila sågverket Wood-Mizer LT70, med fullhydraulik och trådlös styrenhet. Han talar från erfarenhet eftersom hans LT70 är den femte Wood-Mizer-maskinen som han har använt i sin karriär.

 

 

Det finns ett stort behov av legosågningstjänster i Monestier-de-Clermont – en liten by i bergen Trièves, som är en del av de franska Alperna. Människorna här behöver virke av god kvalitet för att bygga hus, underhålla gårdar eller tillverka originella möbler. De vet att de har välsignats med rika skogar och föredrar att träet hämtas lokalt, så att pengarna stannar inom den lokala ekonomin. De lokala byborna är övertygade om att träd är en gåva från naturen som inte ska slösas bort. 

”Jag har sett mycket vackra hårda träslag huggas ned för att säljas som ved. Jag tycker det är synd, för sådant trä är förtjänt av så mycket mer. Det hade kunnat användas av hantverkare i exempelvis möbler och andra snickerier. Så snart jag hittat rätt sågverk för mitt företag visste jag att det var min mission att rädda lokala träd och låta människorna runt omkring dra nytta av det. I dag försöker jag bara arbeta med lokala träd och bearbeta dem åt lokalsamhället”, förklarar Xavier Poulat, en sågverkare med mer än 26 års erfarenhet av att arbeta med sågverket Wood-Mizer LT70.

 

 

Xavier föddes in i en lantbrukarfamilj med en stark koppling till mark och skog. Hans fars dröm var att se honom arbeta på en gård, men Xavier valde att bli sågverkare. ”Innan jag startade mitt företag hade jag arbetat i 15 år inom skogsbruk och lärt mig av mina två bröder som var skogshuggare. Under en skogsverksmässa 1994 såg jag ett mobilt sågverk för första gången, och jag blev helt tagen av idén. Jag kontaktade omedelbart Wood-Mizers återförsäljare och undertecknade inköpsordern redan samma dag”, minns Xavier. 

Xavier påbörjade sin karriär inom sågning med mängder av passion och engagemang, och hade inga svårigheter att hitta kunder till sina tjänster. Att lära sig hantera ett sågverk var relativt enkelt, även om han behövde utveckla rätt teknik för underhållet av blad. ”Förr i tiden var det en utmaning att slipa och skränka sågbladen. I dag är hanteringen mycket mer effektiv, då jag enkelt kan underhålla mina blad med Wood-Mizers sliputrustning. Vi som äger ett sågverk från Wood-Mizer vet hur enkelt det är att använda och justera, även om man inte kan så mycket om allmän mekanik”, säger Xavier.

 

 

Xavier använder som nämnts Wood-Mizer LT70, som är den femte Wood-Mizer-maskinen i hans karriär, och menar att det är den överlägset bästa han har haft. Under alla år som gått har hans Wood-Mizer-maskiner gett bra valuta för pengarna, eftersom de alltid varit robusta och tillförlitliga. ”Jag har följt Wood-Mizers utveckling ända sedan företaget dök upp på den franska marknaden. Jag försöker uppgradera eller byta ut mina sågverk var 4:e eller 5:e år, för att få alla nya förbättringar som kommer med nya maskiner. Jag började med ett bensindrivet LT40, sedan bytte jag till ett dieseldrivet LT40, och de senaste åren har jag bara kört med LT70. Det här är mitt tredje LT70”, säger Xavier. 

Det mobila sågverket LT70 är ett perfekt val för de som hanterar en stor mängd trä och behöver snabba produktionstider. Tack vare att Xaviers LT70 är mobilt kan han resa runt och utföra legosågningstjänster. Nu kan han inte föreställa sig att arbeta utan de hydrauliska funktionerna på bänken, som inkluderar vertikala sidostöd, en dubbel central stockklämma samt stockvändare av kedjetyp. För att förlänga sågbladens livslängd använder han även en barkfräs. Över allt annat uppskattar Xavier den trådlösa styrenheten, eftersom den gör det praktiskt att hantera maskinen oavsett väder. ”Jämfört med min tidigare maskin LT40, arbetar LT70 snabbare och ger högre sågkapacitet. Jag kan nu vända stora eller krokiga stockar tack vare bänkens fullhydraulik. Dessutom har jag alla reglage jag behöver på min trådlösa styrenhet, som är kopplad till sågverket, så att jag kan gå runt sågverket och hitta bästa positionen att arbeta från. Alla dessa LT70-funktioner har förbättrat mitt sätt att arbeta”, påpekar Xavier. 

 

 

Xavier trivs med att arbeta åt lokala kunder inom en radie av 100 km, och förse dem med virkesprodukter från lokala träd. Han är känd för sin flexibilitet eftersom han kan bogsera sitt mobila LT70 nästan vart kunden än vill, och utföra alla möjliga sorters sågningar. ”Folk uppskattar att jag kan komma till dem med min maskin och göra allt arbete åt dem. Jag kan förse dem med brädor, block, takbjälkar med mera. Under min karriär har jag sågat alla möjliga träslag, däribland barrträ, lövträ, poppel, kastanj etcetera, och jag har aldrig behövt klaga över brist på arbete – jag bearbetar ungefär 1 000 kubikmeter trä per år”, berättar han.

”Jag arbetar med folk som bygger själva och som vet hur man organiserar arbetet för att göra det effektivt. De använder traktorer för att stapla stockarna i närheten av sågplatsen innan jag kommer dit, sedan plockar de nysågade brädor direkt från sågverket och lägger på hög. Mina kunder efterfrågar ofta 6,5 m breda träramar till deras huskonstruktioner, men förr brukade jag tillverka ännu större ramar än så. Mitt första LT70 hade en 8,5 m lång bänk. Då brukade jag åka till olika skidorter och legosåga, och utmaningen bestod i att bogsera den nästan 3 ton tunga maskinen med låg markfrigång på leriga bergsvägar. Numera arbetar jag bara med en 6,5 m lång sågbänk, vilket är en bra kompromiss mellan kapacitet och mobilitet.

 

 

***