Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizers maskiner sågar ek på Welsh Customer Days 2023

Av Wood-Mizer, Europe

Sawmilling Oak with Wood-Mizer Machines at the Welsh Customer Days 2023

 

2023 hölls de årliga Wood-Mizer Customer Days vid Oak Frame Company i Saint Asaph, Norra Wales. Simon Belfield, en passionerad sågverkare och företagsägare, specialiserar sig på att tillverka olika ek- och lärkprodukter, däribland färdiga stugor, lusthus, garage och trädgårdsskjul, men framför allt ektak och stommar. ”Jag har alltid tyckt om att arbeta med trä”, säger Simon. ”Trä tilltalar alla. Det kan användas på så många sätt. När allt kommer omkring är det en rent fenomenal produkt.”  

Simon Belfield har alltid varit intresserad av trä, så han började med träavverkning och snickeriarbeten redan efter att han tagit examen från gymnasiet. ”Jag startade mitt sågverksföretag för cirka 30 år sedan tillsammans med en annan entreprenör. Jag måste nämna min kollega Dai Watkin Jones, som gav mig massor av hjälp med att etablera min verksamhet. Mitt företag var baserat på ett stort racksågverk med klinga, som jag senare uppgraderade till ett statiskt bandsågverk. För 13 år sedan flyttade jag dit jag arbetar i dag och köpte mitt första mobila sågverk, Wood-Mizer LT40 Mobile”, säger Simon. 

 

 

Simons LT40 gjorde bra ifrån sig med tanke på vilken trävolym han bearbetade på den tiden. Med sågverket LT70 kunde han dock öka sin produktion, särskilt när han kombinerade det med kantverket EG300 och en stockbänk samt materialsorteringsbord från Wood-Mizer. ”Vi bestämde oss för att uppgradera till sågverkslinjen LT70, eftersom den klarar bredare material än LT40 och en högre genomströmning av virke”, förklarar Simon. ”Den robusta stockbänken klarar att ta tillräckligt med stockar för ett helt arbetspass. Såghuvudet och bänken klarar större stockar, vilket är bra när kunder är ute efter bredare brädor. Och så har den så kallade brädfingrar bakom såghuvudet som skyfflar av det nysågade virket på ett transportband som tar det till nästa maskin.” 

EG300 är också en mycket viktig maskin i Simons linje, som ger brädor med mycket exakta mått. ”Jag gillar EG300 eftersom den tar emot materialet så bra från sågverket. Sågverket skyfflar över det sågade stycket på transportbandet som i sin tur tar det till kantverket, sedan är det bara att stapla de färdiga brädorna på pinnar och köra in dem i torken. Vi framställer färdigt virke utan att knappt behöva röra det. Å ena sidan behöver vi mindre personal för hantering, å andra sidan har vi ökat personalstyrkan i slutet på linjen, vid kantverket och hyvel-/fräsmaskinen, eller SlabMizer.”

 

 

Welsh Customer Days, som organiserades av Wood-Mizer UK och Oak Frame Company, var ett utmärkt tillfälle att upptäcka vad som var nytt inom träbearbetningsindustrin. Under 23–24 juni 2023 kom dussintals besökare till Simons bakgård för att titta på den senaste maskinerna från Wood-Mizer och se hur han omvandlar stockar till premiumträprodukter. Utöver att demonstrera maskinerna var Wood-Mizers experter där för att ge råd om de många sågverks- och träbearbetningsprojekt som besökarna kan fråga om. Besökare kunde också utbyta åsikter och erfarenheter om trärelaterade ämnen med andra sågverkare och träarbetare, och så klart också Simon Belfield och hans team. 

”I går var en rätt hektisk dag med så många människor som besökte evenemanget”, säger Simon. ”Wood-Mizer visade upp ett stort gäng nya maskiner och utrustning, däribland den imponerande batteridrivna versionen av LT15 WIDE, som precis lanserats i Storbritannien, LT15 CLASSIC WIDE Mobile, LT40 WIDE Mobile med sin nya effektiva 25 hk dieselmotor, LT70 Mobile med den starkaste bensinmotorn G57 och 50 mm breda blad, samt LT70 WIDE – ett stationärt sågverk med flyttbar manöverpanel, stockbänk och brädsorterare.” 

 

 

I enlighet med Wood-Mizers motto ”From Forest to Final Form” kunde besökarna på Customer Days också utforska kompletterande produkter, däribland MB200 SlabMizer för hyvling av exempelvis bordsskivor, den senaste fyrsidiga hyvel-/fräsmaskinen MP280 samt den beprövade hyvel-/fräsmaskinen MP360. ”Vi har precis framställt några bordsskivor i ek med MB200 SlabMizer, de blev helt fantastiskt bra. Varje gång jag ska till att såga upp en ny stock kan jag knappt bärga mig att få se vilken ådring och textur som döljer sig på insidan. Det får alltid mitt hjärta att slå ett extra slag, medger Simon.   

”Den fyrsidiga hyvel-/fräsmaskinen MP360 är en utmärkt kompletterande lösning till sågverket, eftersom den snabbt och exakt profilerar breda brädor eller block”, påpekar Simon. ”Detsamma gäller MB200 SlabMizer, som kan bearbeta ytor så stora som 1,4 x 3,5 m. Den här maskinen klarar sådant som andra maskiner inte kan. Med SlabMizer avlägsnar du bara en ytterst liten mängd material – materialet tappar alltså inte nämnvärt i tjocklek. Breda brädor och skivor är väldigt säljbara och kunder betalar gärna extra för sådana premiumprodukter.” 

 

 

Slutligen kunde besökarna titta på det senaste tillskottet: den batteridrivna versionen av Wood-Mizer LT15, när det sågade en helt enorm ekstock på 90 cm i diameter. Sågverket hade precis premiär i Storbritannien och har redan fått stor uppmärksamhet från allmänheten. ”Den batteridrivna versionen av LT15 är baserad på den välkända designen hos LT15 CLASSIC, som har helt enastående egenskaper för att vara ett så litet sågverk”, förklarar Simon. ”Det är trevligt, tyst och användarvänligt, med otrolig batteritid. Om jag var en mindre entreprenör skulle den batteridrivna versionen av LT15 vara ett ovärderligt verktyg i min verkstad.”  

 

***