Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Skotska sågare använder modern Wood-Mizer-teknik i form av WB2000 för att generera vinst

Av Wood-Mizer, Europe

Skotska sågare använder modern Wood-Mizer-teknik i form av WB2000 för att generera vinst

 

Skottland är vackert med sina vidsträckta landskap, många slott och sitt oförutsägbara väder. Turister som åker norr om Edinburgh kommer till Perth, som de kanske tror är civilisationens sista utpost, men på andra sidan bergen ligger Inverness. Med sitt mikroklimat och sin bördiga mark är denna förvånansvärt varma lilla del av norra Skottland perfekt för att odla bra timmer”, säger Ronald Munro Ferguson, ägaren av Novar Sawmill. ”Kommersiellt odlade träd som gran, ädelgran och lärk är bra för att bygga hus och stugor. Fler och fler människor blir medvetna om fördelarna med att bygga med lokalt trä.” 

Ronald Munro Ferguson kommer från en familj som har varit involverad i skogsbruk och sågverk i generationer. Att växa upp på Novar Estate, som ligger 3,2 mil norr om Inverness, med rika skogar och betesmarker, gjorde Ronald medveten om värdet och skönheten hos skotsk natur. ”Jag började såga på allvar för bara 12 år sedan. Det finns så många skäl till varför jag finner det tillfredsställande att arbeta med trä – hur det luktar, hur det känns och hur mångsidigt det är som material. För de flesta av oss räcker det gott att bo i en timmerstuga byggd i skandinavisk stil, eller så som de bygger dem i Alperna.” påpekar Ronald. ”Jag gick faktiskt en kurs i Sverige om hur man bygger timmerstugor för hand. Här på Novar Sawmill använder vi dock den senaste sågtekniken och träbearbetningstekniken från Wood-Mizer för att skapa en mängd olika träprodukter, såsom staket, trädgårdsmöbler, små skjul och trädgårdsrum.” 

 

 

Novar Sawmill ligger på en relativt liten tomt på 3 hektar, med en skog som sträcker sig cirka 4 000 hektar. ”För närvarande grovsågar vi en begränsad mängd stockar. Vi säljer mycket av det till andra sågverksamheter, men med Wood-Mizers såglinje kommer vi att göra så mycket mer av vårt virke”, säger Ronald. ”Ungefär en tredjedel av våra skogar förvaltas och lämnas relativt orörda – vi tunnar ibland ut och ger plats för naturlig föryngring, medan de andra två tredjedelarna odlas kommersiellt med Sitkagran, Norsk gran, Douglasgran och lärk. Vi planterar sedan om de avverkade träden.”

Tidigare brukade Novar Sawmill sälja mer än 300 skjul per år som anskaffades från en annan leverantör, men Ronald bestämde sig för att sluta med detta och i stället investera i moderna maskiner för att kunna tillverka modulära skjul och trädgårdsrum på egen hand, i en mer överlägsen form.  

Sågverket sysselsätter sju personer som använder banbrytande maskiner och verktyg, inklusive industrisågverket WB2000 med stockbänk, ett sorteringsbord och kantverket EG300. Företaget använder också en hyvel-/fräsmaskin av industristandard, som snart kan utökas med en annan och mer kompakt enhet från Wood-Mizer. Tidigare hade vi ett LT70 WIDE Remote i produktionslinjen, men vi beslutade oss för att sälja det till en annan verksamhet i Wales och uppgraderade vårt sågverk till WB2000 som ger oss större produktion, mer sågmöjligheter och bättre precision”, säger Ronald. ”Vi har många stora Douglasgranar som är 120 år gamla, och våra kunder ber oss ofta att framställa sex eller sju meter långa träbalkar. Med WB2000 går det hur enkelt som helst att hantera sådana materialstycken.” 

 

 

För att hantera WB2000 behövs det bara två personer – en som styr sågverket från ett operatörsbås och en som tar emot material vid sorteringsbordet. ”För Marcin, som tidigare var operatör för vårt sågverk LT70, tog det bara några dagar att lära sig hantera WB2000. Han säger att maskinen är utmärkt att arbeta med! Han måste inte komma upp på höjd för att se stocken, för han har bra sikt från kontrollbåset. Han använder de hydrauliska verktygen för att lasta, vända och rotera stocken, vilket sparar tid och skonar kroppen. Han har också flera videokameror för att övervaka processen på nära håll, och så har han en kollega som hjälper honom att lasta av materialet längre ner på linjen”, förklarar Ronald.

Utöver kantverket EG300 som Novar Sawmill använder för att tillverka all slags beklädnad åt sina kunder, använder företaget en CNC-maskin och en industriell hyvel för att tillverka block och balkar. ”I framtiden skulle vi vilja utöka vår verkstad med en kompakt hyvel-/fräsmaskin för tillverkning av en mängd olika färdiga produkter, till exempel beklädnad med spont och not, golvbrädor och profilerade brädor. Att införliva den fyrsidiga hyvel-/fräsmaskinen Wood-Mizer MP360 i vår produktionsprocess blir ett förkroppsligande av Wood-Mizers motto, som ju då också blir sant för oss: From Forest to Final Form”, understryker Ronald. ”Vi odlar timmer i våra skogar med syftet att förse kunderna med färdiga produkter. Vi tar alltså en stock genom hela processen.”

 

 

Ronald Munro Ferguson har samarbetat med Wood-Mizer i åratal, ända sedan en bekant berättade för honom om den specialiserade sågverksutrustning han använde i sitt företag. ”Jag minns en viss sågare från Sydafrika som letade efter sin familj i Skottland, och som blev chockad när han insåg hur mycket skogsmark min familj hade utan att ha ett riktigt sågverk som kunde utnyttja det. Kort därefter kontaktade jag den skotska representanten för Wood-Mizer och köpte mitt första LT70”, säger Ronald. 

”Jag har varit mycket nöjd med Wood-Mizers produkter och tjänster. Keith Threadgall har alltid varit till stor hjälp och erbjuder den bästa kundservicen när jag behöver det, inklusive en snabb installation av sågverket WB2000 som levererades till oss på tre lastbilssläp. Och tidigare i år blev jag inbjuden att besöka Wood-Mizers fabrik i Polen. Det var en mycket trevlig resa där de visade mig runt i tillverkningsanläggningen och lät mig se hur stort det var och hur de jobbar. Jag hade trevliga människor omkring mig och blev bjuden på god mat.”  

      

 

***