Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Hållbar skogsförvaltning för lokala samhällen i Italien

Av Martina Valentini, GreenPress EnvironMedia

Hållbar skogsförvaltning för lokala samhällen i Italien

Video: Matteo Berlenga

 

Under de senaste 20 åren har Alta Val di Suza skogskonsorti i Turin, Italien, förlitat sig på Wood-Mizers sågverk för att uppnå två mål med hållbar skogsförvaltning – att skydda miljön och att på ett effektivt sätt använda råvirke.

 

 

”Välskötta skogar är en viktig del av den lokala ekonomin”, säger Alberto Dotta, chef för skogskonsortiet. I en värld som allt oftare drabbas av klimatförändringar och naturkatastrofer är hållbart skogsbruk inte längre bara ett begrepp.

Konsortiet, som grundades 1953, förvaltar 14 kommuners skogsmark i Alta Val di Suza, som omfattar över 18 000 hektar. Hållbar förvaltning innebär allt från planering och skydd av skogar, till skogsförvaltning och underhåll av leder. En av de mest akuta utmaningarna under de senaste åren är att förebygga naturkatastrofer. Konsortiet arbetar för att minska riskerna i samband med översvämningar, jordskred, laviner och bränder. I en dal bestående av naturlandskap och människobosättningar är hälsan hos granskogar, tallskogar och lärkskogar nära förknippad med lokalsamhällenas livskvalitet.

 

 

”Med bra skogsförvaltning förblir dess funktioner – från timmerproduktion till bevarande av den biologiska mångfalden – hållbara över tid”, förklarar Dotta. ”Vi arbetar nu med universitetet i Turin på en pilotplats för att fastställa de bästa brandförebyggande åtgärderna.” En av de mer intressanta lösningarna är att minska biomassans storlek. ”Genom att minska biomassan med 30–40 % kan vi förändra brandens egenskaper och därmed tämja lågorna längs vägarna, som kommer att fungera som brandgator, fortsätter han. Principen om förebyggande av bränder är avgörande och gynnar skogarna och lokalbefolkningen.

I början av 2000-talet omvandlades konsortiet till ett företag för att optimera användningen av timmer för bl.a. byggande av broar och annan infrastruktur.

 

 

”Vid den tiden investerade vi i träbearbetningsmaskiner, till att börja med bandsågverket Wood-Mizer LT20”, förklarar Dotta. ”Vi använder fortfarande den maskinen för att omvandla trä till virke, och den gör det enklare för oss att underhålla broar, gångvägar och staket.”

Den viktigaste egenskapen hos Wood-Mizers sågverksteknik, enligt konsortiets direktör, är flexibiliteten. Sågverket LT20 är konstruerat för att såga stockar som är nästan 8,5 m långa och 80 cm breda och är utrustat med elektronisk Setworks, som automatiskt ställer in korrekt brädtjocklek. ”Fördelarna med det här sågverket är många”, tillägger Dotta. ”Detta lilla, lättmanövrerade och praktiska sågverk fungerar bra både mobilt på t.ex. byggarbetsplatser och statiskt vid vår huvudsakliga träbearbetningsanläggning. Kort sagt har Wood-Mizer visat sig vara mångsidigt och pålitligt under årens lopp.”

 

 

Att använda råvirke på ett effektivt sätt skapar i grund och botten fler möjligheter för sektorn och dess arbetstagare. ”Vi köper trä till priser från 25 till 30 euro, som efter träbearbetning kan stiga till 600 euro per kubikmeter”, förklarar Dotta. I dag sysselsätter konsortiet mer än tjugo personer. I början av 1990-talet var de bara fyra.

***