Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Det finska bidraget till framgången med träbearbetningsprodukter

Det finska bidraget till framgången med träbearbetningsprodukter

Wood-Mizers framgångssaga börjar med två geniala ingenjörer som bestämde sig för att dela sin innovativa idé om ett portabelt sågverk med resten av världen. De kom på ett smart, effektivt och billigt sätt att omvandla stockar till virke, så att det skulle bli mer lättillgängligt för alla att bygga med trä. Fler än 100 000 människor har förlitat sig på den här maskinen och använt den för att framgångsrikt bygga sina företag eller utöva sina hobbyer.

I dag är Wood-Mizer ett globalt, modernt och blomstrande företag, och ”the Wood-Mizer way” är ett utmärkt exempel för många företag och entreprenörer att efterlikna. Företaget har en närvaro i fler än 100 länder världen över och kommunicerar med sina kunder på nästan alla moderna språk. Wood-Mizer säljer sitt breda utbud av sågverk och träbearbetningsprodukter via ett välutvecklat nätverk av distributörer, återförsäljare och webbutiker. Företaget publicerar innehållsrikt och värdefullt innehåll på webbplatser, sociala medier och i tryckta branschtidningar.

Wood-Mizers framgång skulle inte ha varit möjlig utan tilliten och engagemanget från så många inblandade personer. Det är cheferna, produktionsteamen, kontorsmedarbetarna, agenterna och återförsäljarna som har gjort ett helt fantastiskt jobb med att representera och utveckla Wood-Mizer-utrustning inom sina lokala försäljningsområden. Många av dem har arbetat med Wood-Mizer sedan företaget grundades. Och de har bidragit efter bästa möjliga förmåga till den framgång vi ser i dag.

En sådan person är Howard Blackbourn från Finland – en Wood-Mizer-agent med en avsevärd passion för trä, överlägsen kunskap om skogsbruk och sågverksarbete och lång erfarenhet av att arbeta för Wood-Mizer. I den här artikeln kommer han att klargöra för hur han blev involverad med Wood-Mizer, som hjälpte honom att finna sin passion för trä, och varför Finland är den perfekta platsen på jorden för dem som älskar trä.

 

Blackbourn family is Wood-Mizer agents in Finland

 

Det var en gång en familjegård 

Howard Blackbourn påbörjade sin resa med Wood-Mizer för nästan 30 år sedan som kund när han behövde ett sågverk för att bearbeta trä på sin familjegård. ”Jag har en gård bestående av åkermark och skog, och de gamla byggnaderna på min gård behövde repareras. De var i huvudsak byggda av trä, och måtten man använde i så gamla byggnader är inte desamma som dagens standardmått. Det var ursprungligen det jag behövde ett sågverk till”, förklarar Howard. 1993 tackade han ja till att visa upp sågverken runt om i Finland, och sedan dess har han varit en av Wood-Mizers frilansagenter.

Wood-Mizer tyckte att han var rätt person för jobbet då han sedan tidigare arbetade som inredningsdesigner och redan hade arbetat många år inom träbranschen. ”Som entreprenör arbetade jag med att reparera gamla träramsbyggnader i Storbritannien. Jag hade en liten snickeriverkstad som gjorde den typen av arbete möjligt. Det cementerade mitt intresse för trä”, säger Howard.

1980 ägnade han all sin uppmärksamhet åt den gamla familjegården han skulle få ärva. Det fick honom till slut att bosätta sig i Finland och arbeta med skogsbruk på heltid. ”När jag kom till Finland hade jag mycket att arbeta med i skogen eftersom den inte hade blivit omhändertagen på många år. Att rensa skogen från buskar och gamla träd, förbättra stigarna och dikena och såga sönder avverkade träd var de första arbetsuppgifterna på listan över prioriteringar”, erinrar sig Howard.

 

 

Att arbeta i skogen blev till slut mer än bara något han gjorde av ren nödvändighet. Howard upptäckte skogens enorma potential och beslutade sig för att köpa sitt första sågverk för att kunna göra något gott för sin mark samtidigt som han gjorde en förtjänst. ”Att arbeta i skogen fick mig att inse möjligheterna. Några av träden var helt enkelt för bra för att säljas som grov bulkvara. I och med inköpet av mitt första mobila sågverk LT40 kunde jag välja rätt träd för rätt syfte”, berättar Howard.

 

Det finska ”gröna guldet”

Finland, vackert placerat i Nordeuropa mellan Sverige och Ryssland, är välsignat med rika skogar och träresurser. Det finska folket är mycket medvetna om naturens gåva och ser på skogen med stor vördnad och respekt. Skogen förser dem med värdefulla material som hjälper tusentals människor att bygga sina bostäder och har bidragit till landets höga ekonomiska status. ”Majoriteten av alla hus byggda i Finland före 1960 var timmer- eller träramshus. Ungefär 75 % av Finland består av skog, kallad ”det gröna guldet”. Skogsbranschen är vår viktigaste industrisektor”, poängterar Howard.

 

 

Genom att ta tillvara på den enorma potentialen med så lättillgängligt trä, och de finska kunder som behöver verktyg för att bygga sina träprodukter, har Howard och hans återförsäljarverksamhet ”Falkberg” den senaste tiden erbjudit både träbearbetningsprodukter och sågverksmaskiner. ”Till ganska nyligen bestod maskinerna mestadels av sågverk. Vi är glada över att nu även erbjuda Wood-Mizers träbearbetningsmaskiner”, säger Howard nöjt.

 

Finland välkomnar träbearbetningsmaskiner

Även hans kunder är nöjda som alltid kan förlita sig på Howards expertkunskap, praktiska råd och åtnjuta bästa möjliga kundservice. Wood-Mizers finska kontor är ett familjeföretag, vilket betyder att kunderna får ett varmt välkomnande varje gång de sätter sin fot i lokalerna. ”Vårt sätt att hantera kunder har alltid varit serviceorienterat. Vi är ett familjeföretag som är flexibla i våra arbetstider. Vi är också tydliga gentemot våra kunder om att vi är en del av ett större Wood-Mizer-team och får hjälp och råd när det behövs”, säger Howard. Han påpekar också att ”trä är ett hållbart material som har en lång tradition i Finland.” Därför uppskattar kunderna – bönder, timmerhuskonstruktörer, entreprenörer, hantverkare och hobbyister – möjligheten att arbeta och bygga en relation med hans återförsäljarverksamhet: en betrodd och tillförlitlig affärspartner till Wood-Mizer.

 

 

Träbearbetningsmaskinerna så som profilmaskiner, planhyvel- och dimensionshyvelmaskiner har blivit mycket populära hos tillverkare av träprodukter i hela Finland, i huvudsak på grund av sin mångsidighet, enkla användning och dess överkomliga priser. Träbearbetningsmaskinerna togs ursprungligen fram av MOReTENs i Sverige och togs sedan över av Wood-Mizer – de hjälper kunder att omvandla sina träidéer till bl.a. byggnadsprodukter, produkter för underhåll och reparationer av trästugor och timmerhus eller varför inte den finska nationalprodukten: bastun.

 

 

Howard anser att det var ett klokt och förnuftigt beslut för MOReTENs att gå samman med Wood-Mizer och flytta all sin produktion av träbearbetningsmaskiner till Polen och USA. Wood-Mizers träbearbetningsutrustning kommer att få oerhört stor nytta av nyutveckling och uppgraderingar. Utbudet kommer att utökas i framtiden och kunderna får överlägsen teknisk support från Wood-Mizers ingenjörer och försäljningsrepresentanter. ”Att flytta fabriken till Polen för den närmare den europeiska marknaden. Det är också en naturlig utveckling och ännu ett steg närmare Wood-Mizers slogan: ”From Forest to Final Form”, sammanfattar Howard. Den 40-åriga erfarenheten från de båda företagen – MOReTENs som byggt profilmaskiner/hyvelmaskiner och Wood-Mizer som byggt sågverk och sågverksutrustning – skapar en storslagen sammanslagning av svensk innovation och modern polsk/amerikansk tillverkning. ”Wood-Mizers nya fabrikslokaler använder ny teknik och moderna produktionsmetoder”, påpekar Howard. ”I framtiden kommer det att vara praktiskt att få både sågverk och hyvelmaskiner från samma ställe”, fortsätter han.

 

 

Gemensamma ansträngningar ger ännu större framgång

Den finska träbearbetningsmarknaden har redan visat att profilmaskiner och hyvelmaskiner är utmärkta verktyg för alla som arbetar med att bygga med trä. Produkterna talar för sig själva i och med att de blivit populära och fått ett rykte om sig att vara funktionella, enkla att använda och prisvärda. Genom den innovation, erfarenhet och det engagemang som finns i Wood-Mizers fabriker i Polen och USA samt all den input som kommer från lokala återförsäljare, så som Howard Blackbourn, kommer träbearbetningsprodukter bli allt mer omtyckta och därigenom skapa ännu större framgång under åren som kommer.

 

 

 ***