Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Sågverkslinjen Wood-Mizer förbättrar produktiviteten avsevärt för lastpallstillverkare

Av Wood-Mizer, Europe

Sågverkslinjen TITAN förbättrar produktiviteten avsevärt för lastpallstillverkare

 

Produktionseffektivitet är en av de viktigaste faktorerna som avgör framgång i lastpallsindustrin och för Mr. Jan Zawada har produktionseffektiviteten ökat dramatiskt med en ny sågverkslinje från Wood-Mizer med breda band. Och hans plan för kommande förbättringar är långt ifrån färdig än.

MEBLOHIT är ett polskt företag som har tillverkat lastpallar i många år. Det är en väldigt utmanande bransch där produktionseffektivitet är en av de viktigaste faktorerna som leder till framgång. Ägaren Mr. Jan Zawada har genom åren blivit en expert på att öka produktionseffektiviteten.

Under de första åren var de befintliga maskinerna tillräckliga, men under årens lopp har produktionskapaciteten blivit mer och mer viktig, och utrustningen i fabriken började förändras. ”Från början använde vi en cirkelsågverk. Effektiviteten var inte tillräckligt hög, så då köpte vi vårt första sågverk med smalt band och sedan ett till för att öka produktiviteten”, säger Jan Zawada.

 

 

Med tiden blev det uppenbart att ytterligare investeringar krävdes för att hålla jämna steg med marknaden och inte hamna efter konkurrenterna. De betraktade statusen på den polska arbetsmarknaden och visste att det började bli extremt viktigt att minska antalet anställda som behövdes för att hantera maskinerna, utöver kraven på själva maskinernas produktivitet.

”Nu för tiden är det väldigt svårt att rekrytera personal, så en av de största förväntningarna som vi hade på de nya maskinerna var att öka produktionseffektiviteten utan att behöva öka antalet anställda,” säger han. ”Därför beslöt vi oss för att köpa Wood-Mizer-linje.”

 

 

Varje Wood-Mizer-linje installeras med olika maskiner och lösningar för materialhantering för att möta kundens behov på bästa möjliga sätt. Mr. Zawadas-linje består av ett TV6000 vertikalt sågverk med dubbla band och med en pneumatisk stockvändare (1), en MR3000 multikapare med ett blockcentreringsbord (2), en HR500 horisontell klyvsåg, en stockbänk (3), en överföringsbänk (4), en operatörsplattform (5) och ett transportband för spånuppsamling (6) som löper hela linjens längd.

TITAN sawmilling system layout

Denna konfiguration garanterar effektiv bearbetning av långa stockar med liten diameter och effektiv återvinning av block för vidare bearbetning. ”Vi sågar främst tall- och granstockar, 2,5 meter långa och 15–45 cm i diameter. Layouten för linjen som Wood-Mizer har utformat för oss har visat sig vara perfekt för våra behov,” säger Mr. Zawada.

Redan under den första implementeringsfasen kunde Mr. Zawada se förbättringar. Tidigare sågade de ungefär 60 m3 stockar under ett åttatimmarsskift. Hittills har detta ökat till 90 m3 per skift. ”Med Wood-Mizer-linjen har vi märkbart ökat effektiviteten utan att anställa mer personal. Detta har varit väldigt viktigt för mig,” säger han.

 

 

 

Även om han är nöjd med hur deras produktivitet förbättras, så tänker Mr. Zawada redan på nästa investering som han vill göra: att utöka linjen med ytterligare en klyvsåg och ett utvidgat sorteringssystem. ”Nästa år har vi för avsikt att komplettera med fler maskiner från Wood-Mizer. Enligt mina beräkningar gör det att vi ökar vår produktivitet med upp till 120 m3 trä under ett skift, utan att behöva anställa fler,” säger han.

När han får frågan om varför han valde maskiner från Wood-Mizer så var Jan Zawadas svar tydligt. ”De här är riktigt bra maskiner. Jag vet varför de har ett så gott rykte på marknaden. Och deras kundtjänst är utmärkt. Jag behöver inte vänta mer än 1–2 dagar på delar eller tillbehör, och i min bransch har vi inte råd med längre stopptider,” säger han.