Två tyska snickare inrättade en verkstad för utbildning i design av trämöbler

Av Wood-Mizer, Europe

Två tyska snickare inrättade en verkstad för utbildning i design av trämöbler

 

 

När Heiner Schäfers och Aron Keidel, två snickerientusiaster, träffades på snickeriskola i Tyskland kläckte de en rad fantastiska idéer. De började arbeta tillsammans för tolv år sedan och i dag driver de en helt unik verksamhet i Recklinghausen i Tyskland.

”Vår verksamhet ligger där det låg en kolgruva mellan 1883 och 1970-talet”, säger Heiner. ”Nu inrymmer vissa av byggnaderna från den tidigare gruvverksamheten företagare och hantverkare.”

Aron och Heiner driver tre företag. Företaget Lehmundo sysslar med lera som byggmaterial och är främst Arons grej. Schreinerei Schäfers är en snickeriverkstad som huvudsakligen är Heiners ansvar. De driver också butiken Naturalis där de erbjuder ekologiska byggmaterial och naturliga träprodukter.

 

Aron and Heiner run three companies

 

”Vi är inte den typen av snickare som gillar storskalig produktion. Vi gillar att bygga med massivt trä och skapa en individuell form. Trä känns bra, det är varmt, vi kan bearbeta varje bit individuellt”, säger Heiner.

Folk går ofta till Naturalis för att köpa trä, färg eller byggmaterial. Aron och Heiner pratade mycket med sina kunder och insåg hur många som själva skulle vilja göra något av trä. En dag fick de idén att anordna snickerikurser.Lehmundo workshop


Workshop for teaching how to make furniture out of wood


Carpenters tools

 

”Just nu lär vi våra kunder hur man gör trämöbler. På kursen kan de formge och skapa en möbel. De fascineras av processen, från stock till slutprodukt”, säger Heiner.

Aron och Heiner fokuserar på kvalitet i alla produktionsstadier. Så de måste använda trä av högsta kvalitet i verkstaden. De har köpt ek från en pålitlig leverantör sedan flera år och sågar det till önskade storlekar på sitt tillförlitliga Wood-Mizer LT40. Men med tiden blev det allt svårare att köpa lämplig, korrekt torkad ek. Så de fick en idé till – att köpa stockar direkt från skogen och förbereda virket själva.They buy oak wood from trusted suppliers


”Eftersom LT40 fungerade bra för oss bestämde vi oss för att skaffa ett nytt sågverk från Wood-Mizer. Så vi köpte sågverket WM1000 som klarar stora stockar”, säger Aron. ”Vi sågar stocken i brädor och lagrar dem sedan i minst två till tre år för att torka naturligt innan detta virke förvandlas till ett bord eller trappor. Produkter av trä som behandlas på detta sätt är extremt hållbara och kan användas i hundratals år”, tillägger han.


The Wood-Mizer WM1000 sawmill at Lehmundo workshop


The WM1000 sawmill is capable of cutting huge logs


The WM1000 can cut massive logs


De valde Wood-Mizers sågverk WM1000 på grund av dess höga kapacitet. ”Med WM1000 kan vi såga rejäla stockar. Den största hittills var 1,7 meter i diameter. Det är lövträ, så stockarna är inte bara stora utan också riktigt tunga. Ofta behöver vi två traktorer för att få upp en stock på sågverket. Maskinen är dock så robust att den lätt klarar sådana stockar”, säger Aron.


The maximum log diameter for WM1000 is 1700 mm

 

Stockarna är ibland flera decennier gamla. De innehåller ofta metallbitar: spikar eller kulor från andra världskriget. Inte ens det är något större hinder för WM1000.

”När ett blad träffar ett metallstycke går det inte av, vilket betyder att jag kan avsluta med ett rakt skär. Dessutom är det inte dyrt att reparera och slipa ett blad, och det tar bara några minuter att byta det på sågverket”, säger Aron.The process of blade changing takes only a few minutes


When a blade hits a metal piece the blade does not break

 

Aron värdesätter också WM1000:s konstruktion. ”En operatör rör sig på plattformen med såghuvudet och kan se och noggrant styra sågningen. Det är smidigt”, säger han.

”Att ställa in maskinen och lära sig den tog två dagar. Allt vi behövde göra var att ge plats åt den. Teknikerna installerade maskinen här på plats, såg till att den stod plant och justerade den och lärde oss hur man använder den. Det var mycket välorganiserat och allt ingick i priset. Wood-Mizer har återigen bekräftat kvaliteten på sina produkter och tjänster”, säger Aron.An operator is moving on the platform with the head


They choose WM1000 because of its large capacity


The forklift removes a heavy board

The timber is stored to dry naturally