Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Egenproduktion av virke till St. Annes kyrka i Slovenien

Egenproduktion av virke till St. Annes kyrka i Slovenien

Man hittar Wood-Mizers sågverk på de mest udda av platser runt om i världen, såsom på toppen av ett berg i Slovenien, uppe på 1 220 m höjd, där den katolska kyrkan St. Anne ligger. Kyrkan byggdes för mer än 700 år sedan och är en helig plats för många pilgrimer, eftersom en helgedom – en skulpturell bild av den mörkhyade madonnan – förvaras här.
 

 

St. Annes kyrkvaktare, Jože Potocnik, bor granne med kyrkan. Hans son, Vinko, är en framgångsrik affärsman som bor i den närliggande staden Ravne na Koroškem. 
 
”Jag besöker min pappa på helgerna för att hjälpa till med sysslorna”, säger Vinko. ”Vi gör vårt bästa för att hålla kyrkan snygg och välskött, men tiden och vädret sliter oundvikligen på kyrkobyggnaden, därför behöver vi reparera då och då.”

 

 

När Vinko beställde virke för underhåll och reparationer insåg han hur många olika storlekar på brädor de behövde. ”Vi hade en hög med brädor sedan tidigare, alla olika storlekar, och det fanns inga två likadana brädor – det var inte bra”, förklarade Vinko.
 
2011 köpte Vinko ett sågverk, nämligen Wood-Mizer LT15, så att de kunde tillverka sitt eget virke. ”Jag valde LT15 på grund av dess storlek”, säger Vinko. ”Det är många som kommer hit och besöker kyrkan, och då vill vi inte ha massa utrustning och verktyg synliga. Allt måste vara rent och snyggt, och LT15 är tillräckligt liten för att få plats i ladan.

 

”Vi blev också förvånade över hur överkomligt priset på Wood-Mizer LT15 var”, fortsätter Vinko. ”Och i Ravne na Koroškem finns ett servicecenter där vi kan slipa våra Wood-Mizer-blad.”

Vinko arbetar med sågverket en gång i månaden och brukar såga i kanske tre timmar. Han började med små projekt, som att såga brädor till ett staket. Han fortsatte sedan med mer omfattande projekt, såsom möbeltillverkning och butiker som står utanför kyrkan.

 

 

Vinko renoverade också trätaket på hans pappas hus och förnyade fasaden på hans skjul. 

Kyrkan är väldigt välutrustad för att ligga på en så svåråtkomlig (men fridfull) plats. Det är en plats för bön och meditation – en plats där ångest och oro lyfts från dina axlar.

 

 

Den närmaste byn längst ner på berget har dagliga gudstjänster. St. Annes kyrkklockor ringer till sig församlingsmedlemmar ungefär en gång i månaden, eller under kyrkans helgdagar. 

När gudstjänsten är över och byborna återvänder hem är de tacksamma mot Jungfru Maria för hennes gästfrihet och de människor som offrar sin tid och sitt arbete för allas bästa och för kyrkan St. Anne, som många pilgrimer söker.

 

 

***