Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizer MP360 Hyvel-/Fräsmaskin Ökar Intäkterna Hos Highlands Sawmill

Av Etienne Nagel, Wood-Mizer Africa

Wood-Mizer MP360

Highlands Sawmill ligger i en av de många bördiga dalarna utanför Harding – en plats som också är hem till de stora timmerproducerande skogarna i Weza och Singisi, Sydafrika.

Den tre generationer gamla timmer- och boskapsgården ägs av familjen Hogg. Den nuvarande ägaren Geoff Hogg utökade sin pappas ursprungliga plantage med 740 hektar som nu är avsatta för timmerproduktion.

Gårdens områden med planterade tallar och eukalyptusträd producerar stockar för möbler och konstruktionsvirke, pålar behandlade med kromat koppararsenat (CCA) för användning inom jordbruk, och fibrer för papperstillverkning.

Sågverkschefen Gerhard Pretorius berättar: ”Teknik från Wood-Mizer utgör grunden för våra kraftigt ökade produktionsvolymer och bättre maskinunderhåll.

2016 och 2017 driftsatte vi framgångsrikt två sågverkslinjer från Wood-Mizer.

Linje 1 använder en Wood-Mizer LT70 Remote med ett transportband och överföringsbord i anslutning till en Wood-Mizer EG300 kantsåg som tillsammans framställer noggrant sågat konstruktionsvirke i sex meters längd från stockar upp till 950 mm i diameter.

Wood-Mizer LT70 Remote

Linje 2 är byggd kring en Wood-Mizer TVS (dubbel vertikal såg) och HR700 horisontell klyvsåg med flera såghuvuden. Linjen omvandlar mindre tallstockar (från 150 till 250 mm i diameter, och upp till 4,8 m i längd) till sågat möbelvirke.

Wood-Mizer TVS

Progressiva samt stängda torkkammare används för torkning medan Wood-Mizers bladunderhållsutrustning gör att Highlands Sawmill kan underhålla sina blad enligt den standard som krävs.

Introduktionen av Wood-Mizer MP360 hyvel-/fräsmaskin under 2018 har utökat sågverkets förmåga att sömlöst omvandla sågat timmer till färdiga träprodukter och därigenom öka sina intäkter.”

Gerhard Pretorius fortsätter: ”Vi var ute efter att köpa en hyvel-/fräsmaskin som kunde möjliggöra bearbetning av sågat material till hyvlade och frästa produkter med bättre marginaler.

Vi trodde aldrig att vi skulle ha råd med en hyvel-/fräsmaskin innan vi fick information om Wood-Mizer MP360.

Priset för maskinen och den fyrsidiga hyvel- och fräskapacitet som den erbjuder är mycket bättre än någonting annat som just nu finns på marknaden.

Vi kan nu omvandla sågat material till värdefulla hyvlade och profilerade brädor i en enda genomkörning. Det har gjort att vi har kunnat höja vårt pris per kubikmeter med 200 %.”

Wood-Mizer MP360

MP360-maskinens robusta konstruktion tillåter bearbetning av tjockt timmer längs fyra sidor med en maximal hyvel/fräshöjd på 160 mm och en maximal bredd på 360 mm. Vid ensidig bearbetning klarar maskinen att bearbeta timmer med en höjd på 230 mm och bredd på 510 mm.

Enhetens fyra såghuvuden varierar i storlek från 3–5,5 kW och maskinen har en matningshastighet som ställs in på 3–15 m per minut.

Gerhard avslutar: ”Wood-Mizers expertis och hängivna kundservice gör dessutom vår investering ännu mer prisvärd.”