Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizers sågverk och träbearbetningsutrustning hjälper till att utveckla den svenska träförädlingen

Wood-Mizers sågverk och träbearbetningsutrustning hjälper till att utveckla den svenska skogsindustrin

 

Vårt land är ett land med anrika träbearbetningstraditioner där vi tar väl hand om den skog som täcker två tredjedelar av vår landyta. Vår skog är välskött och träbearbetningsindustrin har en ledande roll i Sveriges ekonomi. Otaliga skogsbrukare, sågverkare och träarbetare över hela Sverige förlitar sig på utrustning från Wood-Mizer för att framgångsrikt driva sina träföretag.

 

Handsnidade träägg från Jämtland

I Persåsen känner alla till Wikners, som driver en resortanläggning och ett träbearbetningsföretag som erbjuder en mängd olika träprodukter. I dag leds företaget av bröderna David och Mattias, men det var deras pappa Leif som startade det på 1970-talet efter att ha inspirerats av skönheten i skogarna runt hans hemby. Deras företag Wikners i Persåsen erbjuder allt möjligt av trä – från originalbord, stolar och sängar till lampor, leksaker, koppar och fotoramar, men företagets symbol och flaggskeppsprodukt är en tupp med träägg.

 

 

”Jag älskar att snida träägg eftersom de symboliserar livets början. Min specialitet är en rad konstnärliga äggskapelser. De finns i olika storlekar, färger, mönster, former och texturer. Jag har hundratals idéer om hur jag ska uttrycka mina konstnärliga visioner. Jag ger uttryck för dem i olika träslag och presenterar dem i diverse konfigurationer, såsom halvöppna ägg med ett frö inuti, som symboliserar naturens pånyttfödelse. De är inte bara slumpmässiga produkter eftersom alla dessa variationer har namn och presenteras i en katalog”, förklarar Leif.

 

 

David ärvde passionen för trä från sin far Leif och fortsätter att fullända sig själv genom att arbeta i deras familjeföretag. Wikners i Persåsen har ”bara” 10 anställda, men de sköter företaget på ett smart och flexibelt sätt. David har investerat i olika träbearbetningsmaskiner för att kunna möta sina kunders olika önskemål. ”I vårt företag använder vi alla möjliga sorters verktyg – vanliga handverktyg, el- och maskinverktyg samt mer avancerad skärutrustning såsom laserskärmaskiner. Vi har också en Wood-Mizer CNC 5003 fräsmaskin för prototyper och produktion, med vilken vi snabbt kan skapa en uppsättning komplexa former och mönster. Den är särskilt användbar när vi kontinuerligt vill återskapa en sofistikerad produkt, utan att det kräver något handarbete av våra medarbetare”, säger David.

 

 

Sågverkslinje i Torsåker

Lars och David Virén från Torsåker jobbar tillsammans i det lilla familjeföretaget Woodab. Lars har arbetat med trä i mer än 25 år och hans son David öppnade sin verkstad för bara några år sedan för att kunna komplettera sin fars produktsortiment. Lars har nyligen uppgraderat sitt sågverk från Wood-Mizer LT40 till LT70. Han hävdar att det var ett bra beslut eftersom LT70 är starkare, snabbare och möjliggör produktion i större volymer. David är glad att kunna öka företagets produktion genom att också införskaffa en Wood-Mizer HR115 horisontell klyvsåg och en MP360 hyvel-/fräsmaskin. De är ett perfekt exempel på ett familjeföretag där en far förmedlar sin kunskap och erfarenhet till sin son. ”Jag tycker om att arbeta med min pappa utomhus, nära naturen”, säger David.

 

 

De delar upp arbetet mellan sig, så att Lars kan fokusera på att såga stockar på sågverket LT70, medan David bearbetar materialet på sin klyvsåg HR115. I slutskedet av produktionen använder David sin hyvel-/fräsmaskin MP360 för att tillverka alla de former och profiler som kunderna efterfrågar. ”Med den här arbetsfördelningen kan vi påskynda produktionsprocessen och var och en av oss kan helt koncentrera sig på sin del av jobbet”, säger David.

 

 

”Våra kunder efterfrågar vanligtvis typiskt byggvirke, men vi får hela tiden fler och fler förfrågningar om specialbeställningar. Jag har observerat att kunder ofta vill bibehålla husets gamla stil när det är dags att renovera. Med min 4-sidiga hyvel-/fräsmaskin MP360 kan jag återskapa vilken form som helst åt mina kunder, även om det ibland är en utmaning. Varje projekt ger mig något nytt att lära, och det är det jag gillar mest med att arbeta med trä”, påpekar David.

 

 

Från att äga ett mobilt sågverk till att bli en framgångsrik Wood-Mizer-återförsäljare

För Kjell Larsson, svensk återförsäljare för Wood-Mizer i Storvik, Gästrikland, är trä ett naturligt och trevligt material att arbeta med. Våra svenska skogar består typiskt av lövträd i söder och barrträd i norr. Många av dem är skogsplantager som skördas och sköts på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Vi i Sverige har använt trä som byggmaterial i generationer. Kjell var inget undantag när han använde trä för att bygga sitt hus och garage, samt många andra användbara föremål på insidan. ”Det hade inte varit möjligt utan ett sågverk från Wood-Mizer”, berättar Kjell.

 

 

”Jag började arbeta för Wood-Mizer 1992 och jag kommer väl ihåg hur innovativt det första mobila sågverket var på den svenska marknaden. Före den tiden baserades sågverk huvudsakligen på tunga och stationära cirkelsågverk, som var ineffektiva och förbrukade mycket energi. Det var en ganska stor utmaning för oss att övertyga de traditionella sågverkarna att uppgradera till bandsågblad med smalspårsteknik. Det var trots allt värt det, eftersom svenska kunder numera fortsätter att förlita sig på Wood-Mizers produkter och tjänster. Jag har alltid arbetat för att bygga starka affärsrelationer med mina kunder. De uppskattar den goda service jag erbjuder – tillgången till reservdelar, sliptjänster, teknisk rådgivning med mera. Hos Wood-Mizer Sweden hittar kunderna ett komplett sortiment av produkter för nästan varje sågverks- eller träbearbetningsprojekt”, påpekar Kjell.

 

 

”Vi i Sverige vet att vi har välsignats med rika och vackra skogsresurser, och vi vet hur man använder dem smart och ansvarsfullt. För mig är de rena skogarna, bergen och sjöarna en sann gåva från naturen. Tack vare allemansrätten kan vi ströva fritt i skogen och plocka bär eller svamp. Men vi får inte glömma att vi måste lämna skogen på samma sätt som vi fann den”, påminner Kjell.

 

 

Innovativ träbearbetningsutrustning från Östersund

Bo Mårtensson har jobbat med trä hela sitt liv. Han har varit intresserad av träbearbetning ända sedan han klev in i sin farbrors verkstad som ung pojke, varpå han utbildade sig inom maskinteknik under de följande åren. ”I början av 1990-talet utvecklade jag en serie kompakta och mycket funktionella hyvel-/fräsmaskiner som gör att hantverkare kan tillverka färdiga träprodukter, snabbt och enkelt. Mina maskiner används i små och medelstora verkstäder för tillverkning av olika paneler, brädor, möbler, ramar med mera. Dessutom är utrustningen prisvänlig och väldigt enkel att använda. På den tiden var de en sann innovation inom träbearbetningsindustrin”, minns Bo.

 

 

”Jag är glad att träbearbetningsmaskinerna från Sverige nu utvecklas, produceras och säljs under logotypen för ett välrenommerat företag som Wood-Mizer. Då det är ett världsomspännande tillverkningsföretag har de avancerad produktionsteknik, många distributionskanaler och utmärkt teknisk support. Tillsammans kan vi erbjuda ett komplett sortiment av träbearbetningsmaskiner. Med sammanslagen kunskap och erfarenhet kan vi göra en positiv skillnad för träföretag av alla storlekar”, förklarar Bo.

 

 

Som de flesta i vårt avlånga land är Bo medveten om potentialen hos våra skogar och naturresurser. Man behandlar skogen med respekt samtidigt som den används som värdefullt material för tillverkning av allt möjligt – från familjehus och möbler till små vardagsföremål. ”Wood-Mizers träbearbetningsmaskiner är perfekta för små hantverksföretag”, säger Bo, som sitter i sitt lusthus som han byggt själv av lokalt aspträ med hjälp av Wood-Mizers hyvel-/fräsmaskin MP260 och multiplanhyveln MP180 . ”Nu verkar det som att Wood-Mizers slogan From Forest to Final Form håller på att bli verklighet, eftersom sortimentet omfattar alla de maskiner som behövs för att göra en färdig produkt – från sågning av stock till hyvling/fräsning i maskin.

 

 

Wood-Mizer Sweden CNC AB

Som svar på en växande efterfrågan från marknaden på nya lösningar inom träbearbetning arbetar Wood-Mizer för närvarande på en avancerad linje av CNC-maskiner (Computer Numerical Controlled). Den svenska avdelningen av Wood-Mizers forsknings- och utvecklingskontor har redan designat CNC 5003 – en maskin för snabb och smart profilering av plana material. ”Det är en 3-axlig vertikal spindelfräs med ett vakuumbord för exakt och repeterbar fräsning av plana materialstycken”, förklarar Magnus Fransson, Wood-Mizers projekt- och produktchef för CNC-maskinerna. ”Vi har levererat den här maskinen i olika konfigurationer till flera företag i Sverige. Den grupp kunder som använder CNC-maskinen är alltifrån mindre konst- och hantverksverkstäder som gör väldigt exakta mönster på trä, till stora produktionsföretag som levererar sofistikerade byggkomponenter till hus och byggnader.”

 

 

Magnus har arbetat som ingenjör sedan 2006. Han tycker om att designa och bygga maskiner som hjälper entreprenörer att driva framgångsrika företag. Han är stolt över den senaste versionen av CNC 5003. ”Vi försåg den med en 12-positionsrevolver för skärverktyg och en Fanuc-styrenhet för avancerad drift av huvudet och spindeln. Maskinen kan fräsa plana materialstycken som är upp till 300 x 150 cm stora. Det måste inte bara vara barr- eller lövträ utan kan även vara plast, skum, aluminium, titan eller olika kompositer”, påpekar Magnus. ”CNC 5003 och andra kommande maskiner från denna linje blir perfekta komplement till utbudet av Wood-Mizer-utrustning, i det att de tillför mer mer precision, reproducerbarhet och automatisering till bearbetningsprocessen.”

 

 

***