Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizers sågverk bidrar till att skapa tillväxt och stärka kvinnors egenmakt i Pakistan

Av Rafaela Laurentino, Wood-Mizer

Wood-Mizers sågverk bidrar till att skapa tillväxt och stärka kvinnors egenmakt i Pakistan

 

Ciqam Green Solutions Private Limited, även känt som Ciqam, är verksamt i ett område kallat Hunzadalen i norra Pakistan, nära Kina. Denna region är känd för sina berg och byar, cirka 2 500 meter över havet. Hunzadalen, som en gång styrdes av prinsar, är rik på kulturarvsplatser.

”Ciqam” översätts till ”grön” på Burushaski, som ju symboliserar tillväxt och välstånd. Ciqam har åtagit sig att stärka kvinnors egenmakt och främja såväl jämställdhet som hållbarhet. Vi fick möjlighet att prata med Aqeela Bano, vd för Ciqam, för att få insikt i hur företaget hjälper kvinnor i Pakistan att övervinna sociala och kulturella hinder för att uppnå ekonomiskt inflytande.

 

Ciqam Green Solutions Private Limited

”Vi har samarbetat med Aga Khan Cultural Services Pakistan (AKCSP), som fokuserar på att bevara och främja kulturarvsplatser”, säger Aqeela. ”Projektets mål var att för AKCSP:s räkning skapa möjligheter för unga kvinnor från fattiga hushåll, i utvecklingsprojekt kopplade till kulturarvsplatser. Kvinnorna skulle arbeta med sådant som snickeri, VVS och murverk, som ju till stor del betraktas som mäns jobb i Pakistan, och utmanade därigenom den traditionella synen på kvinnlighet.”

Aqeela gick med i AKSCP som praktikant vid en ung ålder, när organisationen renoverade det 1 100 år gamla fortet Altit Fort – ett av de äldsta monumenten i Gilgit-Baltistan, med utsikt över Sidenvägen, handelsrutten mellan Kina och Europa. Hon lärde sig mycket av utländska konsulter med expertis inom renovering och rekonstruktion av kulturarvsplatser, och fick kunskap inom sådant som topografisk och arkitektonisk kartläggning och framtagning. År 2008 besökte den norska ambassaden, en stor anhängare av Aga Khan Trust for Culture, Gilgit-Baltistan och var mycket imponerad av de särskilda träbearbetningsfärdigheter som de unga kvinnorna i Hunzadalen visade upp. 

 

1100-year-old Altit Fort

Gruppen sponsrades av den norska ambassaden och fick möjlighet att besöka Norge i två veckor för att lära sig mer om träbearbetning och se hur man gör i Norge. 

”Det var under detta besök som vi fick se en Wood-Mizer, och vi blev mycket imponerade av dess kapacitet”, berättar Aqeela. ”När vi återvände till Pakistan blev vi mycket glada när vi hörde att den norska ambassaden hade beslutat att donera en maskin till oss, och vi hoppades att det skulle vara en Wood-Mizer.” Ambassaden stödde Ciqam på deras resa och gav ekonomiskt stöd från 2008 till 2016, precis tillräckligt länge för att de skulle hinna etablera sig som ett självständigt företag.

”I dag säger vi stolt att vårt företag drivs av självständiga kvinnor. Det ligger i linje med ett av de centrala målen för vårt projekt – att ge kvinnor möjlighet att ta kontroll över sina liv och bidra till ekonomin.” 

 

 

Wood-Mizers teknik

”I Pakistan är det vanligt att man hittar gamla och föråldrade maskiner på sågverk och snickeriverkstäder. Den typ av teknik som Wood-Mizer erbjuder är unik och oöverträffad i Pakistan”, säger Aqeela. ”Wood-Mizers nya sågverk ersatte vår gamla bandsåg, som hade frilagda blad och var osäker att använda. Inte nog med att den inte var särskilt effektiv, den krävde också mer arbetskraft för att köras.”

Det nya sågverket Wood-Mizer LT70 använder smalspårsteknik. Det innebär att bladets snitt inte är tjockare än 2 mm. Det gör att vi kan producera fler brädor per stock, och att mindre går till spillo i form av sågspån. Efter att man sågat fram brädor med LT70, körs de i Wood-Mizers kantverk EG300, som tar bort kanterna och sågar brädorna till önskad storlek. Att kombinera dessa två Wood-Mizer-maskiner ökar produktiviteten avsevärt och underlättar arbetet.

Övergången till Wood-Mizer förbättrade säkerheten och ökade effektiviteten, och gjorde det möjligt för dem att utvinna mer från varje stock och minska produktionstiderna. ”Jag är angelägen om att få in fler maskiner och mer teknik från Wood-Mizer allteftersom vi fortsätter att växa.”

Ciqam specialiserar sig på tre olika produktlinjer:
•    Möbler: De erbjuder en rad välgjorda möbler, däribland stolar, bord och skåp.
•   Byggnation och restaurering: De har expertis inom fönster, dörrar, golv, träpanel och tak. Deras expertis omfattar också arbete med kulturarvsplatser, som de arbetar för att bevara för framtiden.
•  Hållbart hantverk: De återanvänder på ett kreativt sätt överblivet trä för att tillverka träserviser, redskap, leksaker och musikinstrument till sin musikskola. De prioriterar effektiv resursanvändning och ser till att inget går till spillo. Återvinning och återanvändning är viktiga principer för dem.

 

 

Engagemang för miljömässig hållbarhet

Aqeela förespråkar miljömässig hållbarhet och uttrycker oro över klimatförändringarna. Topografin i Gilgit-Baltistan, beläget mitt i Karakoram-bergskedjan och omgiven av glaciärer, har bara ett smalt grönt bälte som sträcker sig över bergen och endast täcker 2 % av den totala ytan på 72 000 kvadratkilometer. 

”Vi står inför betydande risker för jordskred. För att minska riskerna planterar vi träd i områden som är benägna att glida, vilket skapar gröna bälten som hjälper till att förhindra erosion och kompenserar för koldioxidutsläpp. Bara under de senaste tre åren har vi planterat cirka 13 000 träd.”

 

Hunza Valley

”Vi arbetar främst med det vi kallar ”grönt timmer”, till skillnad från vanligt skogstimmer. I vår region erbjuder skogen sådant som enbär och deodar, medan lokalt odlat timmer – som poppel, mullbär, valnöt och rysk oliv – kallas grönt timmer. Att skörda skogsträd kräver betydande tid, eftersom vissa är över hundra år gamla, medan grönt timmer vanligtvis mognar inom 15 till 20 år och enkelt kan planteras om.”

Utbildning är en avgörande aspekt av Ciqams uppdrag. Genom workshops och medvetenhetskampanjer syftar de till att utbilda snidare, snickare och träleverantörer kring fördelarna med att använda lokalt anskaffat ”grönt timmer” i stället för att hugga ner träd i skogen.

 

 

Jämställdhet och ekonomisk egenmakt 

Redan 2008 startade Ciqam ett projekt som syftade till att ge unga kvinnor från fattiga hushåll möjligheter till jobb inom snickeri, VVS och murverk. Med stöd av AKCSP utbildade Ciqam framgångsrikt många kvinnor genom en icke-statlig organisation innan de integrerade initiativet i sin affärsplan.

”Jag tror på att stärka kvinnors egenmakt. Jag kommer från en marginaliserad låginkomstfamilj och känner många andra tjejer i liknande situation som vill försörja sina familjer”, säger Aqeela. ”Särskilt här i området står vi inför ett mycket mansdominerat samhälle med diskriminerande barriärer som dikterar vilka jobb som är för män och vilka som är för kvinnor. Många jobb är könssegregerade och vi vill övervinna detta så att vi alla är jämlika med samma möjligheter. Vi vill se till att du kan följa vilken väg du än vill, oavsett om du föds som flicka eller pojke.”

Tillsammans utmanar de traditionella könsnormer och öppnar nya dörrar för kvinnor till yrken som tidigare bara var för män.

 

Elders bestow blessings upon Wood-Mizer sawmills for prosperity
 
”Jag är hedrad över att se vilken skillnad Ciqam har gjort”, säger Christoff du Plessis, Technical Sales Representative på Wood-Mizer. ”Bland de över 100 000 sågverk som Wood-Mizer har producerat under sin 40-åriga historia, drivs många av kvinnliga operatörer och entreprenörer. Det är fantastiskt att se ett företag som Ciqam som bidrar till den lokala ekonomin i Pakistan. Det är även glädjande att se samhället stödja kvinnoägda företag och hur de äldre och lokalbefolkningen tackar våra maskiner för ett ökat välstånd.”

 

***