Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Ett snickeri som specialiserar sig på att bygga gångbroar och skyltar I trä till vandringsleder

Wooden footbridges & signage unlock the English countryside for the public.

Brampton Woodworks är ett engelskt snickeri som specialiserar sig på att bygga skyltar och gångbroar i trä längs med vandringsleder. De har arbetat med intressanta projekt så som gångstigen längs med Hadrians mur – en 135 km lång gångstig som följer den kända muren som går kust till kust. Muren passerar igenom de romerska byarna och forten längs vägen, och byggdes av romarna under kejsare Hadrians styre år 122–128.

Brampton Woodworks försåg även gångstigen längs den engelska Cumbria-kusten med skyltar och broar. Gångstigen är 298 km lång och passerar förbi de välkända röda sandstensklipporna. Tack vare ett oräkneligt antal skyltar och gångbroar i trä, kan turister njuta av den idylliska Engelska landsbygden.

Nyligen ökade antalet beställningar från lokala myndigheter, och de behövde köpa ett nytt sågverk som kunde öka kapaciteten och förbättra produktiviteten. Efter noggrann efterforskning bestämde de sig för det nya sågverket Wood-Mizer LX450. ”Vi fann att LX450 erbjöd oss större kapacitet i det att vi nu kan bearbeta större stockar.” berättar Robert Jeffrey, ägare av Brampton Woodworks.

LX450 lanserades 2017 och erbjuder bredare sågkapacitet än traditionella smalbandssågverk med två skenor. LX450 sågar stockar upp till 91,5 cm i diameter. Sågverket har även en stabil xFRAME-mast som kör längs två stålskenor och håller det robusta såghuvudet på plats.

”Vi gillade tanken på hur två stålskenor håller huvudet stabilt,” säger Robert.

Robert har noterat hur produktionskostnaderna har minskat sedan LX450 installerades. ”Vi vässar bladen mer sällan och gör färre inställningar. Inköpskostnaden för blad är inte så olik från vad vi betalade innan, men eftersom de håller längre tror jag att de kostar ungefär lika mycket som bladen till den förra sågen eller att de till och med är billigare,” nämner Robert.

LX450 förbättrar även deras tillvaratagande av timmer.

”Vi brukade såga fem till sex millimeter extra för att säkerställa att vi kunde hyvla bort två till tre millimeter i hyvelmaskinen och få rätt dimensioner i slutändan. Nu sågar vi bara två millimeter extra och hyvlar bort en millimeter med hyvelmaskinen. Vilket sparar både tid och spill.”

Roberts favoritfunktion att använda är LX450-sågverkets elektroniska setworks. ”Vi försöker maximera bearbetningen av varje stock för att använda varenda liten bit. Sågverkets setworks låter mig hela tiden ändra sågprogrammen och bestämma vad jag vill få ut av varje enskild stock.”

Robert ser fram emot att utöka sin verksamhet ännu mer med sin nya utrustning. Han vill också gärna rekommendera LX450-sågverket till andra. ”Om du bearbetar större stockar kan investeringen inte slå fel,” konstaterar han.