Sågverksarbete på en ekologisk bondgård i de schweiziska Alperna

Av Wood-Mizer, Europe

Organic farm in Swiss Alps

 

Denna bergsbelägna ekologiska bondgård går bara att nå via bergståg, så ägaren av bondgården köpte ett litet LT15-sågverk för att kunna använda sitt eget trä och inte vara beroende av transporter.

”Jag heter Heini Hutter. Jag bor på Mount Rigi i Schweiz och jag sköter en ekologisk bondgård här på berget med getter, kor och får. Jag har varit här i tio år nu. Bondgården är unik, för man kan bara nå den genom att ta bergståget eller vandra upp för leden.”

Tåget är ett så kallat kugghjulståg. Det kör på vanlig tågräls men har en ytterligare drivenhet som är sammankopplad med ett kugghjulsspår som löper mellan de två släta spåren. Drivenheten låser fast i kugghjulsspåret och driver tåget upp för den ovanligt branta tågrälsen till toppen av Mount Rigi.

 

 

”På berget har jag 3 hektar av min egen skog, men utan någon väg att köra på kunde jag bara tillverka ved av den – tills nu.”

”Jag behöver alltid virke här. Stallen och det gamla huset behöver alltid repareras och byggas ut. Jag tittade på ett antal olika sågverk och köpte det här LT15-sågverket efter att jag fått ett bra pris på det.”

 

 

Nu kan Heini Hutter skövla sina egna träd efter eget behov.

”Att såga timmer var någonting helt nytt för mig. Jag har alltid funnit det fascinerande. När jag såg ett sågverk arbeta tyckte jag alltid om att titta. Bara doften av nysågat timmer är fantastisk!”

”När jag först köpte Wood-Mizer-sågverket hade jag ingen ordentlig kunskap om sågverksarbete. Det här har varit en utmärkt investering för mig.”

 

 

”Jag bor ensam här på berget och staden ligger långt bort. Jag behöver det avståndet. Jag har en vacker panoramautsikt och kan se hela världen, samtidigt som jag har lite avstånd till den. Det gillar jag verkligen. Jag känner inte att det finns några nackdelar med att bo här – annars skulle jag ju inte bo här, eller hur?”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Privacy Policy