Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Byggnation av ett unikt träkapell på en gård i USA

Av Olivia Eaker, Wood-Mizer

Byggnation av ett unikt träkapell på en gård i USA

Jag har byggt mängder av olika saker under de 40 år jag varit verksam. Men det här kapellet är bland det bästa jag någonsin gjort”, säger Bill Miskiman, en gårdsägare i Connecticut och en av de som var med och skapade det unika Trinity Knot Chapel.
 

Chapel rock wallChapel rock wall

 

För ungefär tio år sedan köpte Bill Miskiman och hans fru Amy Finnegan en 7 hektar stor gård i New Milford, Connecticut. Det finns redan en Finnegan's Farm på Irland, som tillhör Amys familj. Så vi kallar vår för Finnegan's Farm West”, skrattar Bill.

 

bill and amybill and amy

 

Området brukade vara helt skogbevuxet, så med tiden avverkade Bill en del träd och omvandlade det till en ekologisk gård. I samband med det fick han en hel del stockar över. ”Jag gillar inte att kasta bort bra virke”, medger Bill.

Det var när Bill och Amy var på resande fot på Island som de fick sin inspiration. Eftersom de själva är lantbrukare är de intresserade av allt som har med jordbruk att göra utomlands. 

 

structurestructure

 

”Vi märkte att på denna vulkanö mitt ute i havet har nästan varenda gård ett eget fint litet kapell.”

De var nyfikna och började fråga lokalbefolkningen varför det förhöll sig så, och fick lära sig att det var för att Islands jordbrukare är väldigt utspridda och bor så långt ifrån varandra. Då är det praktiskt för lantbrukarna att ha sin egen plats för tillbedjan, direkt på gården.

 

BuildBuild

 

”Det här var otroligt inspirerande!” säger Bill. ”Vi bestämde oss för att bygga ett litet kapell på vår gård där vi kunde tacka gud för våra välsignelser!”

 

Inside the ChapelInside the Chapel

 

När de återvände till Connecticut pratade de om idén med deras vän, Jon Scott, som bor ungefär en timmes bilresa från deras gård. Jon blev omedelbart involverad och kom snart till gården med sitt portabla sågverk Wood-Mizer LT40WIDE för att påbörja projektet!

På bara tre dagar sågade de sig igenom en hög stockar som de framställde virke av i olika storlekar. De sågade bland annat vit ask, svart körsbär och hemlock. 

 

LT40WideLT40Wide

 

”Att såga körsbärsträet var som väntat allt annat än lätt”, medger Bill.

För många år sedan när de avverkade för att ge plats åt en ridhall, sågade Bill och Jon ner flera dussin körsbärsträd på området. ”Faktum är att körsbärsblad innehåller kemikalier som kan förgifta hästar och kor”, förklarar Bill.

 

weddingwedding

 

Den som någon gång har sågat körsbärsträd vet hur svårt det är. Körsbärsstammar är kompakta och ofta väldigt krökta. För att såga sådant trä behöver man stor skicklighet och ett högkvalitativt sågverk. Lyckligtvis hade Jon båda delarna! Som belöning fick de fram exceptionellt hållbart och vackert strukturerat körsbärsvirke avsett för kapellets strukturella delar. 

 

Trinity ChapelTrinity Chapel

 

”Körsbärsträet var särskilt svårt att såga eftersom stammarna är notoriskt krökta, dessutom behövde vi balkar med måtten 100 x 150 mm, 100 x 100 mm och 50 x 100 mm. De balkar som har kvistar används i strukturen på ett sätt som inte påverkar hållfastheten. Dessutom bidrar de till det rustika utseende som Bill hoppades på”, förklarar Jon.

”Jag måste säga att vi inte hade kunnat genomföra kapellprojektet om det inte hade varit för min Wood-Mizer”, säger Jon.

De staplade virket snyggt och prydligt utomhus och lämnade det för att lufttorka i ungefär ett år. Två erfarna snickare, Scott Keller och Kevin Parsons, hjälpte sedan till med att bygga kapellet, vilket tog dem ungefär fyra månader. 

”En dag kom vi fram till att vi alla tre hade sammanlagt 135 års erfarenhet av snickeri”, skrattar Bill.

 

WindowWindow

 

Man kan se Trinity Knot Chapels öppna struktur, där de primära stolparna och balkarna, tornet och väggstöden alla är av körsbärsträ, medan de horisontella stöden och panelen är av vit ask och golvet av hickory. 

”Det enda material som jag inte sågade med min Wood-Mizer var de hemlockbrädor med spont och not som vi använde till taket”, säger Jon. ”Jag hade inte Wood-Mizers fyrsidiga hyvel-/fräsmaskin att fräsa spont och not med. Men det har jag nu!”

 

ChapelChapel

 

Kapellets antika glasfönster hämtades från Tiffany Estate i Greenwich, Connecticut. Klockan gjöts 1820 i Troy, New York, och den köpte de från en klockrestauratör i Michigan.

Sammantaget är det ett fantastiskt vackert gårdskapell. ”Ovanligt och unikt” är det vanligaste man hör från de som besöker gården och som hänförs av dess design och skickligheten hos de som byggde det. Trinity Knot Chapel är en utmärkt plats för bön och meditation, att sakta ner och vila, eller att reflektera över spännande nya projekt. 

 

first wedding at chapelfirst wedding at chapel

 

”Vi har redan ett bröllop planerat här i Trinity Knot Chapel”, säger Bill stolt. ”Jag tror att det blir det första av många.” 

 

***