Inspirerande projekt

Trädhus byggt av mesquite-trä i Arizona, USA

Södra Arizonas ökenlandskap domineras av mesquite-träd – buskiga, sällsynta träd som är härdiga överlevare i tuffa miljöer. Det naturligt slingriga, kompakta mesquite-trädet från Sonoraöknen inspirerade Arthur och Valerie Flores till att för 20 år sedan starta företaget Tumacacori Mesquite Sawmill i Tumacacori, Arizona.

Restaurering av gamla kloster i Bulgarien med Wood-Mizer-sågverk

Det ortodoxa klostret Varovitets i Etropole, Bulgarien, växte fram 1158 och blev till en skattkammare av andlig kunskap på medeltiden, där munkar kopierade liturgiska böcker. Med hjälp av två Wood-Mizer-sågverk restaureras klostret just nu, och dess autentiska arkitektur bevaras noggrant.

Slöjd: träskedar och trätallrikar – en italiensk familj håller liv i traditionerna

För familjen Peretti är trä en viktig del av tillvaron, lika viktig som luft eller vatten. Trä har varit deras försörjning i mer än ett halvt sekel och är det traditionella hantverket för folket i dalen där de bor.

Spännande projekt från USA: Ett Ford bilmuseum i form av ett vintage-garage

American Ford Car Club har byggt ett museum i form av ett trägarage från tidigt 1900-tal.

Mobil soldriven torkkammare skyddar virket mot insekts- och vattenskador

Lantbrukaren Nathan Brown från North Carolina i USA tröttnade på att splintbaggar förstörde virke han lade ut för att lufttorka, så han bestämde sig för att bygga en soldriven torkkammare.

Byggde ett åttkantigt hus i aspvirke i Finland

En finsk entreprenör, John Ujanen, tillämpade paradoxerna i åttkantig geometri och byggde ett supereffektivt åttkantigt hus av aspvirke.

Artiklar 1 till 6 av totalt 11

Page