Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Mobilt sågverk som ger nöje, terapi och avkoppling

Av Wood-Mizer, Europe

Jon Scott Lumber Yard

”Att såga med min Wood-Mizer är bara SÅ kul! Det är avkopplande och terapeutiskt”, säger Jon Scott, en sågare från New York, USA

Jon Scott blev intresserad av snickeri och trä när han var 12 år gammal. ”Min gymnasieskola erbjöd inga slöjdkurser, så jag är självlärd. Jag lärde mig allt från böcker och än i dag fortsätter jag att söka fram ny, användbar information, fast på internet, säger Jon.

”Särskilt när jag var ung var det alltid en dyr affär att köpa virke”, berättar Jon. För flera år sedan ”räddade” han flera rödekstockar, en massiv vit ek och en svart valnöt. Jon insåg omedelbart vilket värdefullt material detta var för en snickare och bestämde sig för att ta stockarna till ett lokalt sågverk, i tron att han skulle få ett stort lager virke till ett förmånligt pris. 

”Han ville ha hela 19 000 dollar av mig!” utbrister Jon. ”Jag fick betala samma pris som på byggvaruhuset för sågning och torkning av de stockar som jag levererade till honom.

 

 

Detta fick Jon att titta på ett eget sågverk, vilket ju hade potential att spara honom pengar och ge extra intäkter. ”Efter att flera år i rad ha sett Wood-Mizers sågverk demonstreras på trämässor i New Jersey, bestämde jag mig för att köpa ett så att jag kunde såga mitt eget virke”, säger Jon. ”Som hobbyhantverkare sysslar jag med olika typer av träbearbetning, från att svarva pennor till att framställa stora trästommar. Jag räknar med att snart gå i pension från mitt heltidsjobb, och då vill jag hålla mig aktiv med något som är roligt att göra. Dessutom älskar jag att spara pengar och tycker det är synd och skam att se bra stockar gå till spillo. Det var mina främsta skäl till att köpa en Wood-Mizer.”

”Det tog ett par år för mig att göra köpet, men nu när jag har gjort det kunde jag inte vara lyckligare”, säger Jon.

 

 

Jon valde det mobila sågverket Wood-Mizer LT40WIDE med hydraulisk stocklastning. Wood-Mizer har funnits i mer än 40 år och har producerat och sålt över 100 000 sågverk världen över, varav många är av modell LT40. Nyligen uppgraderade Wood-Mizer detta välkända sågverk med möjligheten att beställa ett såghuvud i WIDE-formatet, vilket är precis vad Jon gjorde. WIDE-huvudet har en bredare öppning, vilket gör att Jon kan såga upp till 84 cm brett material med sin Wood-Mizer, utan att behöva konfigurera om maskinen. Jon lastar upp stocken på sågbänken med hjälp av hydrauliska armar som han styr. Han roterar stocken, positionerar den perfekt och klampar fast den ordentligt på bänken. Sedan ställer han in önskad brädtjocklek i den elektroniska enheten Setworks, varpå såghuvudet automatiskt sänks ner till önskad nivå. Sedan börjar det – sågbladet börjar köra och Jon sågar den ena brädan efter den andra.

Så gör han för att såga nästan allt sitt trä. ”I början så sågade jag i princip allt jag kom över. Det resulterade bara i att jag slösade massor av tid på att dra ut brädor ur virkestorken som blev böjda, vridna eller helt enkelt hade för många kvistar för att kunna användas som virke. Jag har lärt mig att vara mer selektiv när det gäller vilka stockar jag sågar”, säger Jon. Med sitt mobila sågverk från Wood-Mizer kan Jon nu omvandla stockar till värdefullt virke på sin egen egendom. Han har nyligen använt en del av virket till att renovera sitt eget hem, däribland skärmstaket och skadade dörrar.

 

 

Till ett annat projekt fick han nyligen möjlighet att såga ett ganska komplext körsbärsträ, och resultatet överskred alla förväntningar. ”Mina vänner som bor en timme bort från mig reste en gång runt på Island och tittade på små kapell som låg på lokala gårdar. När de återvände till USA fick de idén att bygga ett vackert kapell på sin gård. Jag kom till dem med min LT40WIDE, och på tre dagar sågade vi fram allt material som behövdes från vit ask, svart körsbär och hemlock”, säger Jon.

För att läsa mer om hur Jons vänner byggde Trinity Knot Chapel, läs ”Byggnation av ett unikt träkapell på en gård i USA”. Kapellet blev så bra att Jon deltog i en Wood-Mizer My Project-tävling och vann! Trinity Knot Chapel hyllades som det bästa i kategorin: unikt och ovanligt.

”Jag har redan ett nytt projekt på gång”, fortsätter Jon. ”Jag bestämde mig för att tillsammans med några vänner byta ut 36 kyrkbänkar, vardera ca 5 m långa. Originalen är över 50 år gamla och var inte välsnickrade från första början: de består av en massa spånskivor täckta med fläckig poppelfanér – och poppel blir ganska enkelt fläckigt”, förklarar Jon.

 

 

Till de nya bänkarna bestämde de sig för att använda vit ask som hämtats från träd som dödats av den invasiva smaragdgröna askborren. Genom att skörda och såga dessa skadade askträd kan träet få leva vidare i generationer i form av möbler. ”En förmån född ur tragedi”, säger Jon. ”Må detta värdefulla virke få fortsätta att leva i användbara produkter i stället. Vi har redan sågat och torkat ca 5 kubikmeter.”

”Jag förväntade mig aldrig att tycka om sågning så mycket som jag gör”, medger Jon. ”Ärligt talat tycker jag mer om att såga brädorna och balkarna, än att omvandla dem till användbara möbler eller andra föremål. Jag tycker att det är roligt, avkopplande och terapeutiskt – jag ÄLSKAR min Wood-Mizer!”

 

 

***