Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Sågning av ek med Wood-Mizer LX50 i Nederländerna

Av Betty Morsinkhof, Netherlands

Sågning av ek med Wood-Mizer LX50 i Nederländerna

 

Bob Otten driver sitt eget sågverksföretag, The Otten Sawmill, i den nederländska byn Lutten. För den här hantverkaren, som har en djup passion för sitt arbete, finns inget finare trä än ek. Han tillbringar sina dagar med att arbeta utomhus. ”Det finns vissa människor som bara inte kan hållas inomhus ... jag är en av dem”, säger Bob. Ek är perfekt för att skapa sådant som rustika ladugårdar, traditionella takramar och andra produkter. Bob Otten övervakar hela processen – från avverkning, till sågning och byggnation. 

När du kör in på Ottens gård är det första som fångar din blick en robust hölada av ek, hem till bland annat frigående höns. ”Ek är det vackraste träet i världen”, säger Bob. ”Det har ett varmt, lyxigt utseende och håller länge. Ek har en viss exklusivitet. Och ja, det kommer till ett pris. Men vissa människor uppskattar ek och väljer medvetet denna typ av trä.”

 

 

Bobs väg till yrket

Bob Otten utbildade sig ursprungligen till trädgårdsmästare. Hans pappa, som också drev sitt eget skogsbruk, upptäckte hans talang för att arbeta med ek. ”Han bad mig att gå med i företaget. Vi var tvungna att arbeta tillsammans i minst ett år, även om en av oss inte gillade det. Det var hans villkor”, säger Bob med ett skratt. ”För mig innebar det tre dagars arbete i skogen som maskinist och två dagar av sågning och byggnation med min pappa. ”När hans pappa köpte ett parti rundvirke, närmare bestämt ek, blev det snabbt uppenbart att Bob hade en naturbegåvning för den här sortens arbete. ”När du väl har upptäckt din passion för trä så går det inte att sluta. Det visste såklart min pappa redan. Och det var precis vad som hände mig.”

När pappan dog upphörde skogsbruksverksamheten. Bob började arbeta som frilansande maskinist inom skogsindustrin. Det var ett bra jobb, men hans hjärta var någon annanstans – att såga och bygga var det han älskade mest. ”I över ett år arbetade jag med att klippa vägkanter. Det var då jag såg dem – lastbilarna som rullade förbi fullastade med rundvirke. Suget bara växte.” När han och hans fru Gerwine fick chansen att köpa ett hus nära Lutten, kom drömmen allt närmare att bli verklighet. Han föredrog något annat än det befintliga träskjulet på tomten, så han köpte sig såklart en massa rundvirke av ek för att bygga sig ett nytt skjul. Och det var början på Houtzagerij Otten (Otten Sawmill på nederländska). 

 

 

Att bli en sågare

Bobs fru, Gerwine, är en oumbärlig del av Houtzagerij Otten. Hon hjälper sin man med administration, producerar broschyrer och är aktiv på sociala medier. Det gör att Bob helt och hållet kan fokusera på sin stora passion: att såga och bygga. Bob strävar efter att sköta hela processen själv: avverkning, sågning och byggnation. För att göra det behövs professionella verktyg.

Efter mycket eftertanke tog han beslutet att köpa ett sågverk från Wood-Mizer. ”Det finns flera sågverksvarumärken på den nederländska marknaden. Wood-Mizer må vara lite dyrare än de andra, men dess kvalitet är långt över genomsnittet”, säger Bob. ”Gerlo Breukers är Wood-Mizers distributör för Nederländerna, men jag har känt honom mycket längre. I åratal kom han till vårt hem med sitt mobila sågverk. Jag älskade att få vara runt sågverket; det var underbart. Det var från honom som jag lärde mig konsten att såga. Och självklart har jag också sett kvaliteten på hans sågverk”, förklarar Bob. ”Gerlo är en praktiskt lagd kille som vet vad han pratar om. Jag var säker på att vi kunde göra bra affärer ihop. Det visade sig vara sant. Jag kan ringa honom när som helst om det är något som inte fungerar. Det är mycket hjälpsamt!”

 

 

Till Houtzagerij Otten rekommenderade Gerlo Breukers det stationära sågverket Wood-Mizer LX50. ”Sett till vad vi gör har det här sågverket uppfyllt våra förväntningar till hundra procent”, säger Bob. ”Mobil sågning på plats var inte vad jag behövde. Jag vill kunna såga rundvirke till plankor och bjälkar”, förklarar han. ”LX50 är den minsta modellen i Wood-Mizers sortiment av stationära sågar. Den har inga hydrauliska funktioner. Det är klart att det hade gått snabbare om den hade det, men jag har en liten maskin att lyfta och vända stockarna med. Det fungerar väldigt bra. Det här är en lämplig maskin för de stockstorlekar som vi hanterar här. Den sågar med stor precision och ger stycken med exakta mått. Det är viktigt för de strukturer vi tillverkar här. LX50 räcker för oss just nu”, fortsätter han. ”Om antalet beställningar ökar i framtiden måste produktionen skalas upp. Då skulle det vara värt att överväga ett större och kraftfullare sågverk.”

Nyligen uppgraderade Wood-Mizer sin LX50 sågverksserie med två nya modeller – LX50START och LX50SUPER – som är lågbudgetsågverk med de lägsta priserna på marknaden. De kan såga stockar som är upp till 66 cm i diameter. Dessa maskiner kan nu köpas online och levereras på en enda pall.

 

 

Bob tar upp sitt hantverksarbete igen

Bob lärde sig sitt hantverk från sin pappa, och han älskar det. Hans skickliga händer tillverkar bord, staket, lador, höbodar och skydd. Han arbetar traditionellt med spont och not-tekniker. ”För mig är det så man bygger med trä”, säger han. Han tillämpar samma teknik på traditionella takstolar. ”Jag använder till exempel ek för restaureringsarbeten på gamla gårdshus. Men nu kommer fler och fler vackra användningsområden för ek i exklusiva nya hem.”

”Det fina är att vi tar fram lador helt från grunden här hemma på tomten. Eftersom vi själva sköter hela processen får vi en bättre kvalitetskontroll. Vi arbetar både åt byggföretag och privatpersoner”, säger han. ”Människor kommer ofta till oss med en specifik idé i åtanke. Tillsammans förädlar vi deras önskemål och brainstormar kring möjligheter. Vi tar fram en gedigen plan och sedan sätter vi i gång att bygga på plats. Inom en eller som mest två dagar är vi klara, och jag ser alltid tillbaka med stolthet på mina projekt.” Bob tycker att det är härligt när människor ger nytt liv åt gamla träd i sina trädgårdar genom att såga ner dem och låter få framställt något av träet, såsom ett handsnidat bord. ”Det är ett bra koncept och exakt den typ av arbete som jag älskar att utföra. Jag vill hela tiden få sådana utmaningar. Det här arbetet skänker mig verkligen enormt med glädje.”

 

 

***