Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Att bygga herdestugor i de franska Alperna med Wood-Mizers maskiner

Av Wood-Mizer, Europe

Att bygga herdestugor i de franska Alperna med Wood-Mizers maskiner

 

Vid sidan av att bygga högkvalitativa timmerstugor åt herdarna använder Aleksander Salicis, en snickare från Plan du Verdon i de franska Alperna, lokalt trä för att tillhandahålla snickeritjänster och produkter till sina kunder. Aleksander använder sig av flera Wood-Mizer-maskiner i sitt såg- och träbearbetningsföretag, Salicis Charpente.    

”Jag startade mitt företag när en person bad mig hjälpa honom att bygga en liten timmerstuga i bergen. Han behövde en plats att bo under somrarna medan han skötte sin fårflock ute på betesmarkerna. Det var ett utmanande men också givande arbete, särskilt när jag fick se en helikopter lyfta upp den trästomme jag tillverkat med mitt LT40-sågverk upp i bergen”, säger Aleksander. 

 

 

Aleksander började sin träbearbetarkarriär när han var 16 år gammal. Då arbetade han tillsammans med andra såg- och skogsarbetare. ”Vi bor i bergen på 1 900 meters höjd över havet där levnadsförhållandena ibland blir rätt tuffa. Därför stöttar och hjälper alltid vi lokalbor varandra”, förklarar Aleksander. Nu har han sitt eget företag och kan förse sina kunder med högkvalitativa träprodukter, däribland särskilda herdestugor byggda av stockar. 

”Mina timmerstugor är erkända och uppskattade av våra lokala herdar i och med att de är mycket välgjorda och tillverkade av lokalt trä”, påpekar snickaren. ”Hur jag gör dem? Processen för att tillverka stugorna är enkel. Först sågar jag stockarna och torkar virket i virkestorken, sedan fräser och hyvlar jag det. Därefter bygger jag modulkonstruktioner som jag sedan förbereder för helikoptertransport. Vi måste vara försiktiga med vikten på modulerna, för helikoptern kan bara lyfta 750 kg. Sedan monterar vi ihop stugan på plats, så snart allt material har levererats.”

 

 

Den framgångsrika träbearbetningsverksamhet som Aleksander driver är endast möjlig med hjälp av Wood-Mizers maskiner. ”Jag rekommenderar Wood-Mizers produkter till alla träarbetare, de är så himla användbara, särskilt för ett litet företag som mitt”, säger Aleksander. 

”Den viktigaste maskinen i min verkstad är sågverket LT40 med bänkförlängningar för bearbetning av långa stockar”, säger Aleksander. ”Jag tycker om att arbeta med den här maskinen eftersom de hydrauliska funktionerna gör den så enkel att använda. Jag kommer ihåg när jag arbetade med sågverk utan hydraulik – då skadade jag ofta ryggen. LT40 är snabbare och stabilare vid sågning, vilket gör att jag kan producera mer virke på en dag.”

Även de bästa sågverken behöver köras med rätt blad för att de ska fungera bra. Aleksander underhåller sina blad med hjälp av slipmaskinen BMS250 och tandskränkaren BMT150. ”Jag arbetar främst med barrträ, så jag måste slipa och skränka bladen korrekt, annars går de sönder medan jag sågar”, förklarar Aleksander. 

Aleksander ville komplettera sitt LT40-sågverk med en maskin som kunde hjälpa honom att få ut så mycket virke från varje sågad planka som möjligt. Han brukade slänga mycket överblivet material och insåg att han behövde en lösning – kantverket EG100. Kantverket optimerar virkestillverkningen genom att ge värde åt mindre, oregelbundna träplankor. 

 

 

Aleksander använder hyvel-/fräsmaskinen MP360 från träbearbetningsserien för att tillverka färdiga träprodukter. Den gör det möjligt för honom att tillverka allt från golv till panel, inklusive långa balkar och snickerielement. ”Jag bestämde mig för att utöka min tjänstekatalog genom att införskaffa hyvel-/fräsmaskinen MP360. Den tar inte upp särskilt mycket plats i verkstaden och förbrukar inte så mycket el”, förklarar Aleksander. ”Nu kan jag erbjuda mina kunder räfflade däcksbrädor, olika sorters brädor med spont och not samt panelbrädor med specialprofiler. Jag kan också tillverka helt kvadratiskt virke av barrträ.”

Aleksander installerade en virkestork bredvid sin verkstad för snabbare tillverkning av högkvalitativa slutprodukter med sin hyvel-/fräsmaskin MP360. ”Nu för tiden behövs en virkestork för att få torkat träet tillräckligt snabbt. Vi har inte lika mycket tid som för 20 år sedan när man torkade allt sitt virke ute i fria luften”, säger Aleksander. ”Med virkestorken går det snabbt att förbereda träet för hyvling och fräsning med min MP360, så att jag alltid kan erbjuda kvalitetsprodukter till mina kunder.” 

 

 

Aleksander Salicis fick kännedom om Wood-Mizer för nästan tio år sedan genom internet – ända sedan dess har han använt maskiner och originaltillbehör från Wood-Mizer, däribland sågverket LT40, hyvel-/fräsmaskinen MP360, kantverket EG100 och bladunderhållsutrustning. ”Det jag älskar med de här maskinerna är att de är så mångsidiga och väldigt användbara för träarbetare som mig”, påpekar han. I framtiden vill Aleksander utöka sin verksamhet genom mer automation, snabbhet och effektivitet i processerna. Han överväger att bygga ut med en industriell sågverkslinje baserad på Wood-Mizer Systems Solutions.   
    
”Jag gillar att arbeta med Wood-Mizer – de stöder oss små träbearbetningsföretag som vill växa och utvecklas. Mitt företag Salicis Charpente är ett familjeägt företag som samexisterar med min frus ridskola Le Sabot du Verdon”, förklarar Aleksander. ”Våra verksamheter är sammanlänkade – jag tillverkar olika träkonstruktioner till stallen och ladorna, medan de som besöker ridskolan låter sig lockas av mina timmerprodukter.” 

 

 

***