Det legendariska sågverket Wood-Mizer LT40: Hör vad sågare säger om den här maskinen

Av Marcin Kozłowski, PR Specialist

Det legendariska sågverket Wood-Mizer LT40: Hör vad sågare säger om den här maskinen

 

Det första sågverket från Wood-Mizer designades 1982. Sedan dess har Wood-Mizer tillverkat fler än 100 000 sågverk – varav en betydande del varit av modell LT40. Vad gör den här maskinen så unik?

Att den är MOBIL. LT40-modellerna gör det möjligt att såga stockar till virke där materialet behövs, till exempel på en byggarbetsplats, hos en kund eller i skogen. Sågverket är till sin design både lätt och kompakt – helt perfekt för att bogsera med bil. Såghuvudet låses fast inför transport och när du väl är framme behöver du bara justera benen och ta loss stänkskydden, så är du i gång!  

”LT40 är en fantastisk och användbar maskin. Den fungerar bra i alla väder. Den gör ett bra jobb vid legosågning i bergen. Den är enkel att använda och kan enkelt transporteras till sågplatsen genom att köras som släp bakom bilen. Jag behöver inte längre frakta tunga stockar till det stationära sågverket. Jag gillar att arbeta med mitt LT40”, säger David Jones från Skottland, ägare till ett LT40.  

 

 

MÅNGSIDIGHET. ”LT40 är Wood-Mizers bäst säljande maskin världen över. Det är för att den passar affärsprofilen för de flesta sågverksföretag. Det är en smart lösning för enskilda sågare och för medelstora företag som har en produktion på en konstant nivå, men även för stora sågverksföretag som har möjligheten att använda LT40 som en del av en mindre såglinje”, säger specialisten och kundtjänstchefen Dariusz Kujawa.   

LT40 kan producera olika typer av virke – från klassiska brädor för husbygge, till olika byggelement och detaljer såsom lameller. Sågverket LT40 är kompatibelt med stockbänk, sorteringsbänk, kantverk (exempelvis EG300) och multiklyvsåg (exempelvis MR200). Det är också perfekt att använda i kombination med en hyvel-/fräsmaskin, dimensionshyvel eller bordssåg från Wood-Mizer. 

 

 

TILLFÖRLITLIGHET. Sågare använder LT40 för att såga olika träslag – lövträ, barrträ, fruset trä, fuktigt och torrt trä. Ibland används LT40 även för att såga stora iskuber, exempelvis när man bygger ishotell! LT40 har bevisats vara tillförlitligt i det varma och fuktiga subtropiska Afrika, i Europas barr- och lövskogar samt i Skandinaviens hårda klimat.  

”Wood-Mizer erbjuder reservdelar även till sina äldsta LT40-modeller, vilket definierar styrkan hos Wood-Mizers varumärke samtidigt som det ger ägare många fördelar. Det faktum att det finns så många LT40-sågar i bruk globalt är beviset på maskinens användbarhet och långa livslängd”, påpekar Grzegorz Laskowski, produktions- och investeringsdirektör.

 

 

AFFÄRSASPEKTEN. ”Förr i tiden fanns det alltid ett samband mellan att starta ett sågverk och bygga infrastruktur åt det stationära sågverket – lägga golvet, bygga grunden, resa taket och så vidare, vilket ledde till relativt höga initiala kostnader. Med LT40-verkets mobilitet som huvudfunktion kan många människor starta sin verksamhet efter bara två dagars utbildning i hur man använder och underhåller sågverket”, förklarar Grzegorz Laskowski. 

”Lanseringen av LT40 var ett genombrott för unga affärsmän eftersom det uppmuntrade dem att vara självständiga. De kunde fatta alla affärsbeslut och tjäna sitt levebröd på egen hand. Därtill var det ganska enkelt att använda sågverket och att underhålla det krävde bara en smärre förståelse för allmän mekanik”, säger styrelseordföranden för Wood-Mizer Holdings Inc., Richard Vivers, som har skött företaget i över 30 år och startade sin professionella karriär med legosågning i hans hemland Skottland. 

 

 

ANVÄNDARE. Det första sågverket som byggdes 1982 i USA levererades till kunden Joe Bistrovich, som startade maskinens framgångsrika försäljningsrekord.

”Förr var det största problemet för vårt sågverksföretag att bearbeta större stockar. Inga av de närliggande sågverksföretagen kunde hantera 70–80 cm breda stockar särskilt bra, och servicekvalitén var fruktansvärd. Det LT40-sågverk vi såg hos vår vän var precis vad vi behövde. Vi var glada att se hur sågverket sparade trä genom att bara göra ett 2 mm spår i stocken, och så var det enkelt och intuitivt att använda också. Därtill var det kompakt och mycket precist. Sågverket vi köpte har gjort ett bra jobb, särskilt vid sågning av hårda och dyra träslag”, påpekar ägarna till det polska företaget DOM, som specialiserat sig på att tillverka trähus.  

”Jag värdesätter LT40-sågen främst för att den är så enkel och bekväm att använda. Som kvinna och daglig användare av maskinen är det viktigt att använda hydrauliken för enkel lastning, vändning, nivåjustering och fastspänning på bänken. Manöverpanelen på mitt LT40 har utrustats med anordningen för automatisk tjockleksstyrning (Setworks), vilket gör att jag slipper beräkna och komma ihåg brädtjocklek. Setworks-systemet räknar ut värdena automatiskt och varje gång såghuvudet återgår till sin ursprungsposition ställer enheten själv in huvudet till önskad höjd (tjocklek)”, säger Sandra Eule, en självförsörjande sågare från Thuringia, Tyskland.   
 
”Vi blev förälskade i den maskinen ända sedan vi såg den på mässpresentationen”, minns bröderna Geronazzo från Italien, som legosågar i svårtillgängliga regioner i Alperna. ”Med det mobila sågverket LT40 kan vi ta oss till den plats som kunden har utsett och arbeta på plats. När vi anländer till platsen startar vi motorn för att värma upp den och efter några minuter är vi redo att börja göra brädor. På så sätt eliminerade vi transportproblemet och sparar pengar. Vi behöver inte någon jordbrukstraktor eller lastbil för att köra stockar från skogen och leverera brädor till kunden”. 

 

 

FILOSOFI. Ett Wood-Mizer-sågverk är mer än bara en maskin för att omvandla stockar till virke. Dessa maskiner lär ut hur man använder trä på ett ansvarsfullt sätt och att vi måste spara skogsmark åt kommande generationer. Wood-Mizers sågverk används ofta för att vitalisera parker och skogar, det används för att ge liv åt annars förlorade stockar och erbjuder människor en möjlighet att bygga praktiska föremål av trä. 

”LT40-sågverket var den första maskinen som skapades med ansvarsfull förvaltning av skogsresurser i åtanke. Med de supertunna sågbladen som bara gör ett litet spår i träet omvandlas varje stock så effektivt som möjligt till virke, medan mängden avfall reduceras till ett minimum. Om vi antar att vi på så sätt kan spara minst en bräda på varje stock, blir det enkelt att förstå hur mycket skog vi kan skydda från avverkning efter en längre period. Att sågverket därtill är mobilt gör att man kan begränsa sågprocessens koldioxidavtryck genom att man slipper transportera stockarna till ett stationärt sågverk, som man brukade göra förr i tiden”, säger Robert Bagiński, VD för Wood-Mizer Industries i Koło, Polen, som har arbetat åt företaget sedan 1996.   

New York Heartwoods, ett kommunalt sågverks- och träbearbetningsföretag i New York, USA, är en av förespråkarna för en så kallad stadsträdsekonomi, och specialiserar sig på återställning av lokala skogar samt rationellt tillvaratagande av oönskade stockar. ”Vi tog kontakt med det lokala transportkontoret, återvinningscentraler samt gårdar och skogsägare för att ”rädda” stockar som annars bara hade hamnat på tippen. Vi ger träet ”nytt liv” genom att omvandla det till värdefulla och praktiska produkter, såsom parkbord och bänkar, staket, golvbrädor, möbler eller till och med byggnader”, säger Megan Offner, en av grundarna till New York Heartwoods.

 

 

Wood-Mizer LT40 är en klassisk maskin som gett upphov till en hel serie LT-sågverk och även LX-serien på senare år. I dag är det många andra sågverkstillverkare som har försökt att kopiera dess design!   

2022 firade Wood-Mizer 40-årsjubileum för LT40. Det är ett enastående erkännande för denna maskin, dess chefsingenjörer, alla Wood-Mizer-anställda och tusentals av dess ägare runt om i världen som stolt kan kalla det för ”mitt legendariska LT40-sågverk.”