Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Historien bakom sågverket LT40: Bänk- och hydraulikuppgraderingar

Av Marcin Kozłowski, PR Specialist

Historien bakom sågverket LT40: Bänk- och hydraulikuppgraderingar

Den praktiska och smidiga omvandlingen av stockar till virke är ett resultat av en solid sågverkskonstruktion, med ett starkt och exakt såghuvud, ett perfekt anpassat bandsågblad och en tillförlitlig sågverksbänk. Den effektiva hydrauliska sågverksbänken gör det möjligt för operatören att lasta, rotera, nivåjustera och klämma fast stockar på ett säkert och ergonomiskt sätt. Därtill möjliggör en mobil version av sågverket sågning på plats – var än det behövs.   

Förr i tiden, när man använde tunga, fasta maskiner, behövde man frakta stockarna till sågverket och sedan frakta tillbaka det sågade materialet. Det är helt tack vare Wood-Mizers innovation – det mobila sågverket LT40, som man i stället kunde såga stockar till brädor och block var man än ville, som till exempel i skogen, någonstans på den egna egendomen eller hos kund. Allt detta blev möjligt med denna innovativa konstruktion från de två geniingenjörerna från Indiana, USA – Don Laskowski och Dan Tekulve. Den kreativa idén var att ta fram ett hjulförsett sågverk bestående av ett såghuvud av kantilevertyp med ett tunt och starkt bandsågblad, monterat på endast en skena. 

    

 

LT40-sågverkets uppgraderingar genom tiderna 

Sågverkets första ram såg ganska ömtålig ut och bestod av sex tvärsektioner – fyra fasta och två fällbara. År 1996 var tvärsektionerna fortfarande fällbara, men Wood-Mizer förstärkte ramen med extra stöd och bytte ut stålprofilen (50 x 50 mm) mot en tjockare (100 x 100 mm). Sågverksramen har inte ändrats särskilt mycket genom åren, eftersom den alltid har byggts av 4–6 mm tjockt stål och framställts med den mest moderna tillverkningstekniken.  

1999 hade LT40-sågverket genomgått en så kallad metrifieringsprocess, vilket innebar att alla brittiska måttenheter hade bytts ut mot metriska måttenheter. Därtill uppgraderade Wood-Mizer LT40 med ett enhetligt växelströmssystem, man använde också en mer effektiv hydraulpump och lade till nya hydraulfunktioner, såsom extra klämmor, matningsrullar eller stocklastningsarmar.  

2012 tillämpade tillverkningsanläggningen i Koło en ny modern svetsprocess för svetsning av sågverksramen, vilket avsevärt ökade den polska tillverkningsprocessens effektivitet och precision. 

 

 

Central stockklämma, sidostöd och nivåjustering 

På de första LT40-sågverken som kom till Europa kunde man välja mellan hydraulisk eller manuell stocklastning.   

Den centrala klämman och sidostöden är viktiga delar av sågverksbänken, som används för att fästa och stabilisera stocken under sågning. Under åren har Wood-Mizer uppgraderat sidostödens form på grund av säkerhetsbestämmelser. Och på mobila sågverk har sidostödens aktiveringsmekanism ändrats.   

Innan 1996 hade klämman bara en horisontell, påskjutande rörelse, och så försågs den med en karakteristisk platta som hanterades manuellt. Plattan höjdes för större stockar och sänktes för mindre. Sedan 1996 har man fäst den centrala klämman på en 5 cm stålstav, och så flyttas den både horisontellt och vertikalt, vilket ger operatören möjlighet att justera höjden och klämmans position. Nuförtiden har den centrala klämman en dubbel stav, som ger ännu bättre stabilitet under sågning.  

 

 

De första LT40-sågverken i Europa hade en dubbelarmad hydraulisk klovändare. I dag har LT40-sågverket i STANDARDUTFÖRANDE en stockvändare med piggar. SUPERHYDRAULICSVERSIONEN har däremot en kedjestockvändare, vilket gör det möjligt att rotera tunga stockar i båda riktningarna. Stockvändar- och nivåjusteringssystemen är helt nödvändiga för att man ska kunna placera stocken korrekt på bänken.   

”Från tidigt 90-tal aktiverades nivåjusteringssystemet hydrauliskt och frigjordes mekaniskt genom att ventilen öppnades. 1996 gjorde de första nivåjusteringsrullarna det enklare att förbereda stocken för sågning. De två rullarna monterades på båda ändar av bänken, vilket gjorde det möjligt för operatören att flytta stocken manuellt längs ramen. I dag kan Wood-Mizers hydrauliska sågverk förses med en matningsrulle, som hjälper till att snabbt och smidigt positionera stocken på bänken”, förklarar Robert Fret, kundtjänstspecialist hos Wood-Mizer.

 

 

Bänkförlängningar, vinklade bänkskenor, justerbara ben och en ”stötdämpare”

De första bänkförlängningarna till LT40 på den europeiska marknaden (BX12 och BX24) var 3,6 respektive 7,2 m långa vardera. Under de följande åren lade Wood-Mizer till ytterligare två alternativ: förlängningar på 1,8 m respektive 0,5 m. Under en lång tid erbjöds bänkförlängningarna utan hydraulik, men det ändrade man på 2005 tack vare förslag från användare.  

Wood-Mizer uppgraderade bänkskenorna som håller stocken 2019. Deras form och funktionalitet förbättrades, och därför kallas de nu för ”vinklade” bänkskenor. De vinklade bänkskenorna hindrar skräp från att samlas på bänken, vilket ger en mer exakt och effektiv sågning. Även den här uppgraderingen gjordes efter förslag från en Wood-Mizer-användare. 

De första stöden för stationära sågverk kom runt 1992. Men på den tiden gick de inte att höjdjustera, vilket ledde till svårigheter på ojämna golv. Senare fick det stationära LT40-sågverket ben som kunde justeras med plus minus 6 cm.

LT40 kan också förses med en stötdämpande rulle, som reducerar kraften från färdiga brädor som faller från en höjd. Stötdämparrullen är ett vanligt tillbehör till stora Wood-Mizer-sågverk, t.ex. LT70, WB2000, WM3000 och WM3500. Idén till stötdämparrullen kom även den från en av Wood-Mizers användare. 

 

 

Hydrauliktillval 

De första LT40-sågverken i Europa hade på tidigt 90-tal alla grundläggande hydraulfunktioner, inklusive stocklastning, vändning med sidostöd, centralklämma och nivåjustering. Även om mekanismen drevs med en likströmspump och ett batteri, fungerade systemet som det skulle och var funktionellt. Tyvärr var mekanismen, som byggde på likström och ett batteri, avhängig av batteriets effektivitet – ett mindre effektivt batteri innebar mindre effektiv hydraulik. 1996 uppgraderade Wood-Mizer LT40-hydrauliken till en SUPERVERSION, där systemet drevs med två likströmspumpar. 

1990 introducerade Wood-Mizer ett tillval bestående av ett enhetligt växelströmssystem till LT40-hydrauliken. I dag kan kunder konfigurera hydrauliken genom att lägga till de hydrauliska funktioner de anser nödvändiga. 

”Ett av de mest intressanta tillvalen till LT40-bänken är fästklämmorna som rör sig både horisontellt och vertikalt. Den funktionen gör att stocken pressas ännu bättre mot bänken, vilket leder till högre precision”, säger Robert Fret.