Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Historian bakom sågverket LT40: Uppgraderingar av blad och bladguidesystem

The LT40 Sawmill History: Blades and Blade Guide System Upgrades

Sågverksindustrin i Polen under sent 80-tal ansågs vara gammaldags och ineffektiv, då den i huvudsak förlitade sig på stora, tunga ramsågverk. De använde tjocka och breda blad för att såga stockar, vilket begränsade timmerproduktionen avsevärt. I början på 90-talet fick branschen ett genombrott då Wood-Mizers första mobila sågverk LT40 lanserades – ett sågverk som gjorde det möjligt för vanligt folk att omvandla stockar till virke, snabbt, enkelt och mobilt. Det var inte bara själva sågverket som var revolutionerande utan även det smala sågbladet, som hade designats för att öka effektiviteten och minimera spillet. Nuförtiden är Wood-Mizer en globalt känd tillverkare av mobila sågverk och sågblad, som förser tiotusentals träföretag med lösningar för att såga alla typer av trä i jordens alla klimatzoner.

 

 

Innovativa smala sågblad från Wood-Mizer

Utöver lanseringen av Wood-Mizer LT40 var bladen något av en sensation för sågverksindustrin i Polen på 90-talet, detta tack vare den förbättrade hållbarheten, effektiviteten och precisionen. De var det perfekta tillbehöret till det lättviktiga och mobila sågverket LT40, som snabbt kunde transporteras till platsen. Wood-Mizers blad var tillverkat av ett tunt och smalt stycke stålband och fanns bara att få i en profil lik 10/30-profilen. Det hade en plan tandlucka parallell med bladets baksida och en relativt kort tand. Deras effektivitet överträffade de konventionella tjocka blad som användes i de ramsågverk som var populära på den tiden. ”Så fort vi satte i gång med att såga hos kunden kom hela grannskapet för att se hur det nya sågverket LT40 skulle klara att hantera en massiv ekstock”, minns Dariusz Kujawa, chef för Wood-Mizers kundtjänstavdelning med lång erfarenhet. ”Folk trodde inte att sågverksbänken skulle klara vikten från en 90 cm bred stock och att det tunna bladet skulle kunna såga i stocken så snabbt och exakt.”

 

 

LT40-sågverk som försågs med det smala sågbladet gav operatören möjlighet att producera mycket mer virke än vad kunden hade förväntat sig. I gamla ramsågverk var omvandlingen från stock till virke allt annat än exakt och effektiv. ”Man matade in stocken i maskinen och hade tur om man fick ut något virke, resten var bara spill.” Wood-Mizers blad gav sågverkare möjlighet att såga med precision och spara på material. Operatören kunde utvärdera virkets kvalitet efter ett första skär och sedan vända på stocken och såga av ett stycke till. Det gav operatören omedelbar kontroll över virkeskvaliteten, i det att man kunde fatta väl grundade beslut om hur man skulle bearbeta en stock på bästa sätt. Dessutom förbrukade en LT40-maskin med smalt sågblad mindre bensin eller el, vilket sparade ägaren pengar och var bättre för miljön.

Därtill fick alla kunder som hämtade ut en LT40 från fabriken all utrustning nödvändig för bladunderhåll samt två dagars utbildning i hur man använder sågverket och hur man slipar bladet och skränker dess tänder. De första bladen som användes med LT40 krävde en hel del kunskaper och färdigheter för att man effektivt skulle kunna såga olika typer av trä. Det fanns bara en bladprofil att få tag i, så operatören behövde lära sig hur man formar tandluckan och skränker tänderna för en viss typ av trä.

 

 

I dag har sågverksägare åtkomst till CBN-teknik, med slipskivor som designats för att slipa enbart en tandprofil. Genom att använda en viss CBN-skiva som matchar bladets profil kan operatören snabbt slipa bladet och undvika eventuella misstag. För att slipa ett blad förr i tiden var operatören tvungen att forma slipskivan för att matcha bladets profil. ”En operatör som ville såga poppelträ behövde slipa bladet på ett visst sätt. Det krävdes en större tandlucka och en högre tand. För att göra det behövde man första forma slipskivan med en särskild slipskiveskavare. Först då var slipskivan redo att profilera tandluckan och tanden. För ekträ var processen den omvända. Då behövde bladet få en grundare tandlucka och kortare tand”, förklarar Robert Fret, en erfaren kundtjänstmedarbetare hos Wood-Mizer. ”Det var inte många som visste hur man gjorde det på rätt sätt. Det var ett hantverk.”

 

 

In the following years, as a response to the market requirements and a growing awareness of sawmillers, more and more various sawmill blade profiles were added to the offering. They included profiles developed for cutting specific hardwood, softwood, exotic wood, frozen wood, etc. The famous 10/30 profile (launched in 1996) was also characterized by its deeper gullet and a higher tooth. Around 2000, the offering of blade maintenance equipment was extended by CBN grinding wheels, which allowed the sawmill users to resharpen their blades quickly and efficiently.

The original Wood-Mizer blades production in the factory in Koło started back in the 90s when the steel bands from the USA were punched, welded, and ground to a ready product. With more and more types of blades offered to customers, the decision was made to open a local production facility for sawmill blades. The Wood-Mizer factory in Koło started to punch teeth of the blades (around 2006) while utilizing high-quality material imported from the renowned European steel producers. These days Wood-Mizer supplies the sawmilling industry with a wide range of sawmill blades manufactured from premium steel and with the assistance of high-tech tools. An original Wood-Mizer sawmill blade won’t be delivered to the customer until it passes nearly 100 various quality control tests on the production floor.

 

 

En högeffektiv bladguidemekanism

Såghuvudet för dagens moderna LT40-maskin har behållit många originallösningar från förr, däribland en enkel, tvåbenad mast, bladskyddets karakteristiska rundade sidor och det ursprungliga bladguidesystemet. ”Systemet har inte fått sig mer än några små uppgraderingar under åren, eftersom det var så precisionsmässigt korrekt redan från start med den första LT40-maskinen”, förklarar Dariusz Kujawa. ”Närhelst en maskindel fungerar bra och får kundernas godkännande bör den inte ändras. Det är en del av det arv från LT40 som vi vill bevara.” Men vissa uppgraderingar behövde göras på bladguidesystemet till följd av ändrade säkerhetsbestämmelser eller behovet av bättre ergonomi.


Bladguidesystemet är en mekanism som består av en gladguidearm, rullar, spänningsmekanism och ett rengöringssystem. Som tillval kan det kompletteras med en barkfräs, som förlänger bladets livslängd. Det är bladguidesystemet som håller bladet stadigt när man sågar genom en stock.

 

 

De första LT40-maskinerna som kom till Polen från USA konstruerades med en kortare bladguidearm, som fick modifieras under de följande åren som svar på de polska certifieringskraven. Men systemets huvudsakliga design och justeringsmetoder förblev oförändrade under många år. I dag förses LT40 med en elektriskt förlängningsbar bladguidearm (12 V DC) som sitter monterad på fyra rullar (2 övre rullar med kuggar och två nedre passiva rullar). Operatören kan enkelt använda manöverpanelen för att noga kontrollera hur utsträckt armen är och justera den efter materialbredden.

 

 

Den gamla bladspänningsmekanismen förlitade sig på fjädrar och bultar, men uppgraderades till en hydraulisk mekanism år 1991. Den hydrauliska bladspänningen används än i dag i sin ursprungliga form, med den skillnaden att man lagt till en manometer med en färgglad skala som informerar operatören om bladspänningsvärdena. Det är värt att nämna att en korrekt bladspänning har inverkan på det producerade materialets kvalitet och bladets livslängd. Korrekta bladspänningsvärden anges på etiketten bredvid manometern och i LT40-maskinens bruksanvisning.


Bladrengöringsmekanismen i de första LT40-maskinerna var enkel och fungerade med hjälp av tyngdkraften. Vatten flödade ned på bladet från en tank placerad upptill på masten. ”På den tiden vikte man slangen och blockerade vattenflödet när bladmatningen stängdes av. Det var ändå en smart lösning”, minns Dariusz Kujawa. I dag kan LT40 förses med två sorters bladrengöringssystem. Ett standardsystem med elektroventil eller tillvalssystemet LubeMizer, som lanserades runt 2003. Elektroventilen stänger automatiskt av vattenflödet när bladmatningen stannar, vilket hjälper till att spara vatten. LubeMizer är en effektiv mekanism som doserar vattenflödet under tryck genom dysor placerade över och under bladet. LubeMizer kan arbeta i två lägen – konstant eller pulserande – och rengöra samt kyla bladet från en eller två sidor, något som är särskilt användbart när man sågar lövträ. Att rengöra och kyla bladet är viktigt, då det minskar friktionen och avlägsnar organiska ämnen (harts eller sav) från bladets yta.

 

Läs mer om ”LT40-sågverkets historia”:

 

***