Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Wood-Mizer på LIGNA 2023: ”FROM FOREST TO FINAL FORM”

Wood-Mizer at LIGNA 2023
17.05.2023

 

LIGNA 2023 i Hannover, Tyskland, presenterade Wood-Mizer en mängd nya lösningar och maskiner som gör det möjligt för sina kunder att bli mer konkurrenskraftiga, möta nya utmaningar, starta olika träprojekt och tjäna pengar på att omvandla stockar till färdiga produkter. Företaget lever upp till sin slogan: ”From Forest to Final Form.”


Tjäna pengar genom att omvandla stockar till virke

På LIGNA hade Wood-Mizer ställt upp två industriella såglinjer för stockbearbetning. Linjerna bestod av sågverk sammankopplade av synkront körande system av materialtransportörer som sorterade stockar, block, brädor och sågspån för vidare bearbetning. En konfiguration som gör det möjligt att använda 100 % av stocken.

 

 

Den första linjen var baserad på Wood-Mizers flaggskeppssågverk, det industriella sågverket WB2000 som har en hydraulisk stocklastningsbänk, en inbyggd automatisk brädborttagningstransportör, samt LIGNA-debutanten: den dubbelaxlade klyvsågen MR200. WB2000 presenterades på LIGNA med en nykonstruerad operatörshytt, där en operatör med hjälp av joystickar vid en manöverpanel bekvämt kan styra hela linjen – från stocklastning och positionering av material på sågverksbänken, till sågning och borttagning av färdiga brädor från sågverket för vidare bearbetning.

 

 

Fördelar med Wood-Mizers såglinjer: 

  • Stockar behöver inte försorteras 
  • Kan såga stockar med en diameter på upp till 92 cm 
  • Ingen extern barkfräs behövs (WB2000 har en inbyggd barkfräs som tar bort barken där bladet gör sitt snitt, vilket förlänger bladets livslängd) 
  • Billigt och enkelt bladunderhåll för blad med 50–75 mm bredd 
  • Enkel att använda: en operatör styr WB2000-maskinens alla funktioner medan två personer hanterar klyvsågen MR200 
  • Högpresterande ekonomiska motorer med låg energiförbrukning


Wood-Mizers andra industriella linje omvandlade stockar till pallbrädor och bestod av en TVS HEAVY DUTY twin vertical saw (en ny version av Wood-Mizers TVS som introducerades nu på LIGNA 2023), en stocklastningsramp och sorteringsutrustning, den dubbelhövdade horisontella klyvsågen HR700 och kantverket EG800 för slutbearbetning.

 

 

I en separat monter presenterade Wood-Mizer sin nybildade avdelning, Wood-Mizer Systems, som specialiserar sig på att designa och tillverka specialkonfigurerade, behovsbaserade industriella såglinjer åt företag. 

Läs mer om Wood-Mizers industriella linjer på LIGNA i vår specialrapport.

 

 

Öka produktiviteten

Ett väldigt populärt alternativ för att öka sågverkets produktivitet är att lägga till ett kantverk och en klyvsåg till sin linje. I det här fallet producerar bandsågverket okantade brädor som sedan passerar genom ett kantverk / en klyvsåg med sågklingor.

På LIGNA presenterade Wood-Mizer ett antal kantverk för olika skalkrav: maskiner med olika styrka, prestanda, maximala brädmått och prislappar.

Det kompakta kantverket EG100 med en elektrisk 7 kW motor eller bensinmotor med 14 hk och två sågklingor med en diameter på 250 mm är ett utmärkt alternativ för den enskilde, samt de som arbetar med mobila sågverk. Den mest populära maskinen Wood-Mizer EG300 är en kombination av klyvsåg och kantverk och har en 15 kW eller 18,5 kW elmotor och fristående manöverpanel med elektronisk Setworks. Den kan ha 2 till 5 sågklingor med en diameter på 350 mm.

Industriella versioner av kantverk och klyvsågar visades som en del av Wood-Mizers industriella linjer på LIGNA, däribland kantverket EG800 med en elmotor på 30–55 kW och fyra 400 mm sågklingor. Där fanns också den dubbelaxlade klyvsågen MR200 med motorer från 2 x 15 till 2 x 30 kW och upp till 12 klingor på varje axel som kan såga upp till 200 mm tjocka materialstycken.

 

 

Bearbeta allt större stockar 

De nya möjligheterna i branschen öppnar upp för nya nischer. Tillgången till massiva stockar som är svåra att transportera och såga, men enkla och billiga att köpa, har fått Wood-Mizer att vilja erbjuda sina kunder möjligheten till ett WIDE-såghuvud. Ett sådant finns att få till sågverk i LT-serien. Maskinerna LT15WIDE, LT20WIDE, LT40WIDE och LT70WIDE presenterades på LIGNA och kan såga stockar med en diameter på 90–105 cm.

Det unikt designade sågverket LX250 extra-wide erbjuder ännu fler alternativ för bearbetning av breda brädor och block. Den förflyttar sig på två skenor och har ett såghuvud som kan såga stockar med en diameter på upp till 140 cm. Wood-Mizer designade MB200 SlabMizer för utjämning och slipning av upp till 142 cm breda skivor, den har en kutter för fem karbidstål och ett orbitalt sliphuvud.

 

 

Arbeta självständigt och var din egen chef

Många av de som äger mobila sågverk från Wood-Mizer kör eget och legosågar ute hos kund. För den här målgruppen har Wood-Mizer introducerat två nya portabla sågverk med wide-huvuden, så att man både får fördelarna av att vara mobil och kan bearbeta större stockar.

Det mobila sågverket LT15CLASSIC WIDE är en riktigt bra och prisvärd maskin med segmenterad bänk. Det mobila sågverket LT20 WIDE är en lite mer avancerad lösning med en bänk som kan förses med olika varianter av ett hydraulsystem för stockhantering, vilket är viktigt vid arbete med tunga stockar. Båda maskinerna ger konkurrensfördelar på nya marknader, såsom det växande behovet av träbearbetning i städerna.

I Wood-Mizers montrar kunde besökarna jämföra Wood-Mizers sågverksmodeller och se dem ”in action”. I och med att hela LT-serien visades upp blev skillnaderna i styrning, hastighet och prestanda mycket tydliga. Som ett exempel på skillnaderna kan vi ta LT15CLASSIC. Den maskinen har en låg segmenterad bänk, 7,5 kW motor och 32 mm blad samt manuell stocklastning och positionering. Det snabbaste och mest produktiva sågverket i LT-serien är LT70, det har ett multifunktionellt hydraulsystem, en 18,5 kW huvudmotor, stora bladhjul som mäter 600 mm i diameter och ett 38 mm blad.

Alla sågverk från Wood-Mizer kan förses med Setworks – en elektronisk enhet för programmering av önskad brädtjocklek som automatiskt ställer in såghuvudet till rätt höjd. LT70 har Setworks som standard.

 

NYHET! Såga med grön el

Introduktionen av Wood-Mizers batteridrivna elsågverk är ännu ett steg mot en grönare planet. På LIGNA 2023 presenterade Wood-Mizer branschens första batteridrivna sågverk (av LT15WIDE-modell). Denna (för branschen) nya kraftkälla som här används med LT15WIDE kommer göra det möjligt att ha ett sågverk med utbytbart batteri som kan laddas på laddstationer. 

 

 

Släpp lös din kreativitet

Wood-Mizer har introducerat sitt minsta och billigaste sågverk för hobbyträarbetare – LX50. Det ger den sågkvalitet och precision som småskaliga verksamheter eller hobbyträarbetare behöver.

Wood-Mizer visade också upp hela sitt sortiment av kompakta träbearbetningsmaskiner i en separat monter, däribland två nya maskiner: den fyrsidiga hyvel-/fräsmaskinen MP280 och panelsågen MS750. Det var också första gången man ställde ut Wood-Mizer CNC5003 – en maskin för automatisk materialbearbetning.

Läs mer om Wood-Mizers träbearbetningsmaskiner i MP- och MS-serien i vår specialrapport.

 

 

Wood-Mizer tillverkar inte bara maskiner, de är också en stor tillverkare och leverantör av sågverktyg och tillbehör. På LIGNA visade man också upp ett helt sortiment av bandsågblad, sågklingor, ramsågar, hyvelstål och kuttrar, som en del av Wood-Mizers TOOLS-avdelning, tillsammans med Wood-Mizers utrustning för bladunderhåll.

Wood-Mizer grundades för över 40 år sedan av två uppfinningsrika ingenjörer som gick samman för att tackla utmaningen att konstruera världens första mobila sågverk. Det var ett beslut som helt kom att förändra utvecklingen av branschen för många år framöver, och som skapade nya möjligheter för människor. Det var nu möjligt att arbeta mobilt med hög effektivitet och låg energiförbrukning, dessutom innebar smalspårstekniken att man sparade på värdefullt trä. På LIGNA 2023 blev det uppenbart att Wood-Mizer efter mer än 40 år i branschen, under ledning av talangfulla ingenjörer, fortsätter att ta fram innovationer åt världen. Dessa innovationer förändrar liv till det bättre, inte bara för de som använder och äger Wood-Mizers maskiner utan också för deras lokalsamhällen. De gör det möjligt för människor att förverkliga sina drömmar, starta nya träprojekt och odla sin verksamhet from forest to final form.

***