Prenumerera på vårt NYHETSBREV och få rabattkod på 5%!

Artiklar

Tysk Power Frau driver sågverk

Det finns en såg i östra Tyskland som ägs och drivs på entreprenad av en kvinna. Hennes kollegor kallar henne respektfullt Power Frau.

Mobil soldriven torkkammare skyddar virket mot insekts- och vattenskador

Lantbrukaren Nathan Brown från North Carolina i USA tröttnade på att splintbaggar förstörde virke han lade ut för att lufttorka, så han bestämde sig för att bygga en soldriven torkkammare.

Byggde ett åttkantigt hus i aspvirke i Finland

En finsk entreprenör, John Ujanen, tillämpade paradoxerna i åttkantig geometri och byggde ett supereffektivt åttkantigt hus av aspvirke.

Ny ägare uppgraderar sin familjeägda såg

”När jag först gick in i företaget och började tjäna pengar insåg jag hur enkelt det var att köra sågen och hur intressant det var. Det inspirerar mig att arbeta här varje dag”, säger ägaren till Varming Savværk i Danmark.

Ett mobilt sågverk kan spara pengar vid timmertransport

”Vi behöver inte längre någon traktor för att släpa ut stockarna ur skogen och inte heller någon lastbil för att leverera virket hem till kunden”, säger de italienska bröderna Geronazzo som har skaffat ett mobilt sågverk.

Sågverk av premiumkvalitet hjälper ett polskt trämöbelföretag att ”vinna marknaden”

FAGUS är ett familjeföretag från Sępólno Krajeńskie, Polen, som är baserat på tradition och många års erfarenhet. Företaget specialiserar sig på tillverkningen av möbler i solitt trä, i huvudsak från ek och bok.

Byggandet av Noas ark

Ett av Wood-Mizers minsta sågverk användes till att såga 50 % av virket till världens största fristående träramskonstruktion – en rekonstruktion av Noas ark i biblisk storlek.

Traditionella klockor låter bättre med en upphängning och klockstapel av ekträ

The Bachert company grundades år 1725 av Kaspar Bachert i sydvästra Tyskland, företaget tillverkar och restaurerar alla typer av bronsklockor och klockstaplar i trä åt sina kunder runt om i Europa. Även om företaget har varit verksamt i nästan 300 år, drivs det fortfarande av ättlingar till grundaren. De fortsätter att arbeta i stort sett på samma sätt som deras förfader.

Wood-Mizer-sågverk sågar svarteksstockar

Efter tvåtusen år under vatten togs ekstocken upp, sågades i bitar och torkades. Den har blivit till ett helt underbart och mycket värdefullt material, och kan nu leva vidare under ytterligare århundraden.

Skogsägare sågar insektsbefästa stockar för ökad avkastning

Behöver du rensa upp i skogen efter en storm? Har du några träd som angripits av granbarkborren? En av lösningarna är att såga skadade stockar och skapa värdefullt virke att t.ex. bygga med själv eller lägga ut till försäljning.

Artiklar 61 till 70 av totalt 90